В Одесі на «круглому столі», який звався «Протидія виробництву та застосуванню підробних засобів захисту рослин», зібралися представники Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин, обласних та місцевих органів державної влади, силових структур, виробники та дистриб’ютори вищезгаданої продукції.
Питання це порушується не вперше. Два роки тому виробники засобів захисту рослин ініціювали проект боротьби з підробками під назвою «Безпека врожаю —здоров’я людини». Було розпочато діалог та активний обмін інформацією між дистриб’юторами, представниками преси, виконавчими і силовими структурами.
Ситуація з високим рівнем підробок ставить під сумнів плани уряду щодо отримання Україною статусу країни з ринковою економікою, йшлося під час «круглого столу». Цей процес негативно впливає на економіку, екологію та здоров’я громадян. Нині майже 30 відсотків пропонованих засобів захисту рослин є підробними, незаконно імпортованими або незаконно переупакованими. За підрахунками учасників «круглого столу», через це річні втрати надходжень до бюджету у вигляді податків становлять майже 30 мільйонів гривень, а законні виробники і реалізатори щороку недораховують 18 мільйонів євро. Оскільки вирішальним фактором для населення України залишається ціна, особливо для мешканців маленьких міст та населених пунктів, розташованих у сільській місцевості, споживачі з відносно низьким рівнем доходів продовжують купувати більш дешеві підробні продукти. Це завдає шкоди їхньому врожаю, що, в свою чергу, призводить до серйозних екологічних ризиків і становить загрозу для здоров’я людей.