Припинити свавілля молокопереробних заводів щодо селян! — з такою вимогою виступили лідери сільських громад Волині. У зв’язку із зниженням закупівельних цін на молоко вони оголосили предстрайкову ситуацію.
У листі Волинського об’єднання сільських лідерів до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко йдеться, що молокопереробні підприємства області, користуючись своїм винятковим становищем, встановлюють необгрунтовано низькі закупівельні ціни на молоко, збільшуючи при цьому оптово-відпускні. Це, підкреслюється в листі, не тільки знижує рівень доходів сільського населення, а й обмежує можливості розвитку молочного скотарства. Тож сільські лідери Волині вважають, що Кабміну на підставі статті 17 Закону України «Про молоко та молочні продукти» необхідно нормативно врегулювати мінімальні закупівельні ціни на молоко та встановити їх не менше гривні за літр у літній період та розробити типовий договір на закупівлю молока та молочної продукції від населення. Вони також вважають за доцільне визначити компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування щодо контролю на ринку закупівельних цін на молоко та молокопродукти.
Зазначимо, що закупівельні ціни на молоко на Волині майже на 20 відсотків нижчі, ніж у середньому по країні. Торік селяни-одноосібники, які виробляють до 80 відсотків молока, продавали його в середньому по 58 копійок за літр, господарства — по 79. Таку диспропорцію дехто із фахівців намагається пояснити низькою якістю молока, яке заготовляють у дворах приватників. Хоча, як заявив сільський староста Голишіва Луцького району, заступник голови об’єднання сільських лідерів Волині Юрій Хом’як, за жирністю і смаком молоко від приватних корів краще. У тому, що воно інколи надходить на переробні підприємства вже нижчої кондиції, винні самі заготівельники, які невчасно його збирають і охолоджують. А одна з причин зниження закупівельних цін — скорочення в області кількості молокопереробних підприємств. Деякі з них виступають монополістами на ринку. Певна роль у врегулюванні цього питання, вважають лідери сільських громад, має відводитися обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України.
— Якщо виробники не змінять своєї політики стосовно селян, — заявляє голова об’єднання Олег Савчук, — то ми готові закликати виробників молока припинити на один день продаж продукції переробникам. Може, хоч у такий спосіб змусимо їх рахуватися з нашими інтересами.
 
Волинська область.