Сьогодні в національному палаці «Україна» починаються перші Всеукраїнські збори представників місцевого самоврядування

Такий масштабний захід у країні проводиться вперше. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашньому засіданні консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові ВР, організаційного комітету з підготовки та проведення Всеукраїнських зборів представників місцевого самоврядування та повноважних представників делегацій АРК, областей, міст Києва та Севастополя. Тому, за словами глави парламенту, треба виходити з того, що обговорюватимуться не вузькі регіональні політичні чи партійні потреби, а загальнонаціональні. «Учасники зборів мають відкласти свої політичні переконання і бачення на інший час, щоб зібрання, не дай Боже, не перетворилося на зведення рахунків», — зазначив Володимир Литвин. Учасники зборів, на його переконання, мусять розуміти, що цей захід — не чиясь спроба попіарити себе. Бо якби це було так, збори проводилися б ближче до виборів — восени.
Нині, наголосив Голова ВР, ідеться про необхідність проведення загальноукраїнської розмови, яка продемонструє єдність влади, спільне бачення основних проблем. І найголовніше — бачення розв’язання цих проблем, наголосив глава парламенту. Сам факт такої розмови — позитивне явище, навіть незважаючи на те, які акценти ми розставимо і яку резолюцію приймемо, констатував він.
Консультативно-дорадча рада затвердила вчора порядок денний і регламент, склад президії, секретаріату та редакційну комісію Всеукраїнських зборів представників місцевого самоврядування, а також ухвалила проект резолюції зборів. У ньому, зокрема, зазначається, що добробут людей і сильна держава неможливі без рішучих змін у державній політиці, без активної позиції кожного громадянина країни та без встановлення повноцінного місцевого самоврядування —фундаментальної основи демократичної організації влади. Новий етап розвитку потребує нової якості публічної влади: удосконаленої моделі державного управління, наповнення місцевого самоврядування реальним змістом, що відповідав би сучасним вимогам. Водночас, зазначається у документі, у процесі реформування інститутів публічної влади потрібно вдосконалити конституційні засади законодавчих та контрольних повноважень Верховної Ради як представницького органу українського народу; створити в Україні дієздатну, доступну для громадянина систему судової влади, яка реально і ефективно захищала б права, свободи й законні інтереси громадянина. А також перерозподілити та чітко розмежувати повноваження між центральними і місцевими органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування на користь останніх. Забезпечити під час вибору моделі адміністративно-територіального устрою умови для формування повноцінних сільських та селищних громад, виходячи з принципу доступності для всіх мешканців відповідної громади до місця, де розміщені її органи. Водночас у документі йдеться про потребу вдосконалення системи проведення виборів до органів місцевого самоврядування.
Представники регіональних делегацій провели вчора секційні засідання. Вони відбувалися за трьома напрямами: секція з питань реформування конституційних засад місцевого самоврядування, адміністративної та територіальної реформи (очолює голова Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко); з питань економічної і фінансової основи місцевого самоврядування (очолює перший заступник голови Комітету ВР з питань бюджету Людмила Супрун), а також — з питань законодавчого забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні (очолює заступник голови Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський).
Того ж дня відбулася зустріч Президента Віктора Ющенка з Головою Верховної Ради АРК, головами обласних, Севастопольської міської ради, київським міським головою, головою Ради міністрів АРК, головами обласних і Севастопольської міської державних адміністрацій та головами міст обласних центрів.