ІІІ з’їзд політичної партії «Трудова Україна» обрав новим партійним лідером народного депутата України Валерія Коновалюка і заявив про перехід у «кваліфіковану» опозицію. «Трудовики» мають намір створити альтернативний уряд і розробити альтернативні програму розвитку України та проект держбюджету на наступний рік.
Попередній лідер «Трудової України», екс-керівник виборчого штабу кандидата у Президенти Віктора Януковича Сергій Тігіпко, вперше з’явившись на публіці після чотиримісячної мовчанки, пояснив свою тривалу паузу потребою переосмислення того, що сталося на президентських виборах. За цей час у парламенті розпалася депутатська фракція «трудовиків» і багато партійців відійшли до інших політичних сил. «За останні чотири роки ми були часто невідвертими, керувалися лише логікою коаліції і провладної сили», — пояснив ці процеси С. Тігіпко.
Оновлена «Трудова Україна» має намір до червня цього року відродити депутатську фракцію у ВР та «запропонувати об’єднавчі ідеї, які консолідують суспільство». Політрада «трудовиків» поповнилася новими обличчями — це народні депутати України Володимир Сівкович, Геннадій Руденко, Ярослав Сухий, Володимир Демьохін, журналіст Микола Княжицький. Лідер партії Валерій Коновалюк вважає, що нині в Україні відбулася лише «зміна владних еліт», а суть влади залишилася та сама. На парламентські вибори—2006 «трудовики» поки що збираються йти самостійно.
Сергій Тігіпко не ввійшов до політради «ТУ», однак відходити від партії та великої політики він не збирається, а поки що хоче зосередитися на бізнесовій роботі.