Минулої суботи за підсумками засідання уряду відбулася прес-конференція Прем’єр-міністра.
По-перше, Юлія Тимошенко оголосила про завершення кризи на ринку нафтопродуктів, у чому вона особисто переконалася, побувавши зранку на бензозаправках. Прем’єр подякувала всім, хто «єдиною командою став на захист усіх антимонопольних дій». Двобій з «одіозними» нафтотрейдерами викликав у неї аналогію з Червоною Шапочкою, котра здолала лихого вовка і зрештою сама перетворилася на «санітара лісу». Але доброго.
По-друге, глава уряду запевнила журналістів, що за кілька місяців навколо обленерго припиняться «кланові олігархічні ігри». Їй байдуже, «хто там воює»: Суркіс з Григоришиним чи навпаки. Так само не цікавить прем’єра, які при цьому «дахи» вони використовують. Головне, що «ми просто наведемо там порядок, і обленерго працюватимуть у жорсткій системі єдиної державної енергетичної компанії».
По-третє, уряд затвердив фінансові плани НАК «Нафтогаз України», НАК «Енергетична компанія України» та «Енергоатому» і сподівається, що від цих компаній до держбюджету додатково надійде близько 8,6 мільярда гривень.
По-четверте, Юлія Тимошенко стежитиме за розвитком «війни судових рішень» довкола «Криворіжсталі»: це нагадує їй «старий радянський фільм «Весілля в Малинівці», коли щодня змінювалася влада і щодня змінювалися позиції. У нас з розривом в один день суди прийняли два взаємовиключні рішення». Утім, таке «весілля» «свідчить про плюралізм в українському судочинстві».
По-п’яте, Прем’єр-міністр задоволена і в глобальному масштабі — зміцненням гривні; і в локальному — роботою міністрів фінансів Пинзеника та економіки Терьохіна. Особисто вона готова також подвоїти свої зусилля: напередодні суд визнав незаконним її звільнення з посади віце-прем’єра в 2001 році, і відтепер Юлія Володимирівна на законних підставах може знов керувати ПЕКом.
Крім серйозних речей, пані Тимошенко багато і вдало жартувала. Журналістам особливо сподобався її коментар на обмовку Петра Порошенка, який в ефірі «Эхо Москвы» «обізвав» себе прем’єром України». Отже, його візит до Росії був дуже вдалий і на високому прем’єрському рівні, похвалила вона «колегу» і запевнила: це кажу вам я, секретар РНБО Юлія Тимошенко. Одне слово, розсмішила без допомоги «дідуся Фрейда».