Кабінет Міністрів скасував розпорядження попереднього уряду про проведення додаткової емісії найбільшої страхової компанії НАСК “Оранта”.
Додаткова емісія акцій НАСК “Оранта” на суму 22,3 мільйона гривень торік збільшила її статутний фонд до 44,6 мільйона гривень — удвічі. Водночас частка держави скоротилася до 25 відсотків. Власне, як і приписувало розпорядження Кабінету Міністрів від 4 лютого 2004 року, в якому уряд погодився з пропозицією НАСК залучити фінансові ресурси для розвитку компанії саме в такий спосіб.
У нинішній рік “Оранта” вступила з активами в 161,8 мільйона гривень, сформованими страховими резервами в 79,9 мільйона гривень. Це провідна страхова компанія — 8 тисяч акціонерів, 14 мільйонів клієнтів, 630 представництв у всіх регіонах України. Минулий рік вона вперше завершила з прибутком у 700 тисяч гривень, хоча ще на старті року накопичений збиток становив 9,1 мільйона гривень.
Проте, на думку Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, компанію можна порівняти зі “страховим монстром, який міг би служити державі й виконувати всі види державного страхування”. Однак у НАСК “Оранта” повідомили, що компанії “невідомі ні правові, ні економічні обґрунтування прийняття урядом рішення про скасування додаткової емісії”.