Реалістичного переведення відносин Україна—НАТО з інтенсифікованого діалогу у План дій щодо надання членства можемо очікувати уже найближчим часом. Принаймні наприкінці цього року або ж у першій половині наступного. Про це заявив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк на прес-конференції у Києві одразу після завершення засідання комісії Україна—НАТО, яка відбувалася у Вільнюсі.

Відповідаючи на запитання журналістів, голова українського зовнішньополітичного відомства зазначив, що інтенсифікований діалог і План дій щодо надання членства у НАТО «відрізняються лише датами розробки документів». Борис Тарасюк наголосив, що обидва документи мають однакову мету та містять тези про вступ до альянсу, про що повідомляє «Інтерфакс-Україна». Однак сам альянс трактує формулу «Інтенсифікований діалог» дещо інакше.
Уперше її було застосовано під час Мадридського саміту НАТО 1997 року, на якому саме у такий спосіб було вирішено продовжити переговори з країнами, які мають намір вступити до Північноатлантичного альянсу. Ці діалоги поширювалися на увесь спектр політичних, військових та фінансових питань, які можуть бути пов’язані зі вступом у НАТО. Однак (і на цьому треба наголосити!) при цьому альянс не висловлював свого рішення про надання чи ні цим країнам членства. Тобто говорити про те, що північноатлантичний альянс сьогодні згоден на членство України, не варто. Натомість ідеться про перші кроки до Брюсселя, які обіцяють бути не такими уже й простими.
Як твердять експерти, процес набуття членства не буде автоматичним і, найімовірніше, триватиме ще роки. Для того, щоб Україна стала членом НАТО, вона повинна відповідати певним вимогам. Зокрема, не демаркувати кордони і позбутися іноземних військових баз.
Тим часом у політичних та військових колах нашої країни почали вже активно обговорювати дату вступу України до НАТО (так само, як нещодавно обговорювали дату вступу до ЄС). Так, наші парламентарії уже твердять про те, що Україна набуде членства у НАТО 2008 року.