У Південній Африці ще в 1997 році оголосили п’ятирічку реформ у сільському господарстві, а нині тамтешня аграрна галузь є однією з найрозвинутіших сфер економіки, в яку вкладено понад п’ять мільярдів доларів інвестицій. Невже в Україні не вистачає інтелекту й аграрна еліта не може здійснити реформи на додаток до того, що дав нашій країні Господь? —запитав один із учасників зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина з представниками громадських організацій аграрного сектору економіки України.

“Сьогодні, як ніколи, потрібно забезпечити єдність дій влади”, — наголосив Володимир Литвин. Тоді можна буде вирішити й добре відомі й такі болючі проблеми в сільському господарстві. Адже результат залежить не від кількості прийнятих законів, а від того, як вони діятимуть і втілюватимуться у життя. Непростою назвав глава парламенту пропозицію щодо змін митних ставок для імпортерів сільськогосподарської продукції. Адже при цьому необхідно зберегти рентабельність для вітчизняних виробників. Говорячи про проблему з постачанням енергоносіїв та палива на село, з якою нині зіткнулися вкотре, В. Литвин заявив: “Я категоричний противник того, щоб у всіх наших бідах бачити саботаж, підступні дії ворогів. Це рецидив нашого старого життя, і нам потрібно реально дивитися на процеси, які відбуваються, давати реалістичні оцінки, а головне — виходити злагоджено на ті рішення, які нам потрібно приймати”.
Учасники зібрання обговорили, що може і повинна зробити Верховна Рада для поліпшення ситуації на селі. Голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич зазначив, що Верховною Радою нинішнього скликання прийнято 45 законопроектів щодо розвитку АПК, серед них основоположні — про землеустрій, оцінку земель, фермерські господарства та ін. Однак головною проблемою залишається фінансове забезпечення і реалізація ухвалених законів.
Однією з серйозних бід на селі є неефективне управління земельними ресурсами, вважає голова Спілки землевпорядників України Антон Третяк. Після схвалення парламентом Земельного кодексу уряд мав внести до ВР 38 законів на розвиток, а на сьогодні їх прийнято лише 11. У земельному законодавстві залишається багато відкритих питань, зокрема й щодо права власності на землю. Досі не створено земельний іпотечний банк і фактично не працює система іпотечного кредитування.
Володимир Литвин запропонував створити при Голові Верховної Ради України постійно діючу раду з розробки нової концепції агропромислової політики нашої держави, яка збиратиметься раз на два місяці. А для врегулювання проблем села на законодавчому рівні профільному комітету провести ревізію схвалених законопроектів та тих, які перебувають на розгляді у ВР, і відвести один пленарний день у парламенті для розгляду аграрних питань. Але головне, підкреслив В. Литвин, щоб ці закони виконували.