Вечірнє засідання 21 квітня

Парламент відправив на повторне перше читання законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо митних тарифів, яким передбачалося, зокрема, знизити митні ставки на імпортне м’ясо.
Попри те, що на розсуд парламенту було винесено документ, доопрацьований урядом спільно з депутатськими фракціями і групами, він викликав шквал емоцій у сесійній залі. Міністр економіки та з питань євроінтеграції Сергій Терьохін переконував, що йдеться не про зниження тарифних ставок на імпортне м’ясо, а про впорядкування ситуації на ринку. Адже торік 91 відсоток м’яса і м’ясних продуктів завозили в Україну з нульовою ставкою мита і взагалі без сплати ПДВ. А тепер ці пільги і “злочин проти національного виробника” прибрали. Катерина Ващук, виступаючи від профільного комітету ВР, наголосила, що пільгові ставки передбачається поширити лише на якісне м’ясо, а на субпродукти, а також овочі, крупи, олію, молоко тощо буде збережено чинні ставки.
Водночас багато депутатів у своїх виступах були іншої думки. Їх турбувало передусім те, що завезення в Україну дешевого імпортного м’яса задушить вітчизняного виробника, роздрібні ціни на ринках навряд чи істотно знизяться, і знову виграє посередник. Адже й нині, хоч уряд і обіцяє нагодувати народ дешевим м’ясом, ціни на нього на базарах та в магазинах дуже кусаються. Не підтримали депутати й законопроект про зміни до держбюджету-2005, який передбачав запровадити квоти на ввезення в Україну яловичини, свинини і птиці.
Схваленими змінами до закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, внесеними народним депутатом Іваном Іванчом (“Наша Україна”), встановлено процедуру обрання секретаря ради у разі відсутності або припинення повноважень сільського, селищного чи міського голови: його обирає відповідна рада зі свого складу за пропозицією однієї третини депутатів від загального складу ради.
За пропозицією лідера фракції КПУ Петра Симоненка парламент прийняв постанову про звернення Верховної Ради України до депутатів рад усіх рівнів з нагоди 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. В ній парламент рекомендує радам усіх рівнів запалити до 9 Травня Вічний вогонь на меморіалах слави, відновити впродовж 2005 року зруйновані пам’ятники, повернути назви вулиць на честь подій цієї війни. Депутати також підтримали постанову про відзначення 85-річчя з дня народження льотчика, тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба.
Схваленими змінами до закону про податок із доходів фізичних осіб звільнено від оподаткування премії за перемогу школярів у міжнародному конкурсі з української мови ім. П. Яцика.