Першому українському театрові опери виповнюється 130 років

Круглу дату ювіляр вирішив відзначити з розмахом. Вибагливих меломанів Харківський академічний театр опери і балету (ХАТОБ) має намір здивувати дюжиною прем’єр. Особлива гордість — опера Мусоргського «Одруження», що ставиться вперше в Україні. Новинки покажуть на фестивалі «Харків мистецький».
Саме на підмостках ХАТОБу було вперше поставлено опери Лисенка «Тарас Бульба» і «Різдвяна ніч», за що в середині минулого століття йому присвоєно ім’я композитора. Театр був і залишається кузнею зірок національного масштабу. Українські корифеї Іван Козловський, Борис Гмиря, Михайло Гришко робили свої перші кроки на харківських підмостках. У свій час театр приймав на своїй сцені Шаляпіна й Баттістіні.
Доля театру, можливо, склалася б зовсім інакше, якби він у XIX столітті не мав багатого покровителя, пристрасного меломана, поміщика В. Пащенка, який з 1875 року спонсорував постановки оперних вистав  у Харкові. Однак сьогодні прославлена сцена втрачає своїх найкращих артистів: у чужоземних театрах за свою працю вони одержують у кілька разів більше. Багато молодих обдарувань ідуть до столичної опери. Художній керівник театру Георгій Селихов нарікає на те, що акторів в Україні поділили на касти розмірами платні. Національні столичні колективи оплачуються «в найкращих традиціях», а решті «що Бог дасть».
Щоб заробити, театр здає в оренду приміщення, надає зали для концертів поп-зірок, позбавляючи при цьому себе репетицій.
Але все-таки старий ХАТОБ будує плани на майбутнє. Подумує навіть про постановку мюзиклів. Та й харків’яни цінують мистецтво: за останні роки потік глядача зріс утричі.

Харків.