Учора у Вільнюсі відбулося засідання комісії НАТО—Україна. Під час зустрічі Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер обговорив з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком пропозиції співпраці Брюcселя з Києвом. Напередодні Борис Тарасюк заявив, що «існує можливість переведення відносин НАТО—Україна у новий формат».
«Ми зробили це разом — НАТО й Україна, ми трансформували наші відносини в інтенсифікований діалог про членство», — заявив Генеральний секретар
НАТО Яап де Хооп Схеффер на прес-конференції у Вільнюсі після засідання комісії.
Як передає «ЛІГАБізнесІнформ», генсек НАТО заявив про готовність альянсу надати всіляку підтримку Україні у питанні імплементації реформ. «Ми працюватимемо разом щодо імплементації», — заявив він. Крім того, Я. Схеффер наголосив на ролі нового керівництва країни, «яка продемонструвала підтримку демократичних цінностей і зробила прозорими євроатлантичні прагнення».
Генсек НАТО сказав, що ще в лютому цього року під час саміту НАТО український Президент Віктор Ющенко заявив про готовність України приєднатися до альянсу.
Відповідаючи на запитання журналістів, скільки часу триватиме імплементація проголошених реформ, міністр закордонних справ України Борис Тарасюк зазначив, що для цього потрібно близько трьох років, тобто цей процес має закінчитися в 2008 році.
Під час засідання було заплановано підписання документів, які мають назву «Активні зусилля», стосовно підтримки антитерористичних операцій НАТО у Середземному морі. Перед їх підписанням Борис Тарасюк зазначив, що Україна вперше приєднується до операції, яка здійснюється згідно з п’ятою статтею Договору НАТО, де йдеться про допомогу країн—членів НАТО у разі збройного нападу на одну з них. Загалом операцію «Активні зусилля» було розпочато після подій 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку та Вашингтоні.
Напередодні засідання комісії Україна— НАТО глава українського зовнішньополітичного відомства провів зустрічі зі своїми колегами з країн—членів Вишеградської четвірки (Словаччина, Чехія, Польща, Угорщина). Як повідомляє УНІАН, було обговорено ряд пропозицій про активізацію діалогу між Україною та Вишеградською четвіркою, зокрема конкретні кроки нашої держави на шляху поглиблення співробітництва з ЄС та НАТО. Борис Тарасюк також зустрівся з Президентом Литви Валдасом Адамкусом. Співрозмовники окремо обговорили питання розвитку демократії, європейської безпеки та стабільності в регіоні. Відбувся також обмін думками щодо порядку денного саміту ГУУАМ, який розпочався сьогодні в Кишиневі.
Учора в литовській столиці також відбулося засідання комісії Росія—НАТО, в якому брав участь міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, повідомляє РІА «Новости». На засіданні було підписано угоду про правовий статус збройних сил країн альянсу та держав-членів програми «Партнерство заради миру» на території сторін. За словами офіційного представника російського зовнішньополітичного відомства Олександра Яковенка, ця угода значно спростить, зокрема, порядок транзиту натівських військ через територію Росії.