Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з делегацією федерації товариства «Паасіківі» на чолі з президентом цієї федерації, президентом Національної ради з патентування та реєстрації Фінляндської Республіки Мартті Еняярві. Під час бесіди В. Литвин підкреслив значущість діяльності товариства «Паасіківі» — авторитетної неурядової асоціації зовнішньої політики Фінляндії — для встановлення порозуміння між народами, поширення демократичних цінностей. Товариство «Паасіківі» було засноване у 1958 році і назване на честь колишнього президента Фінляндії Юхо Паасіківі, ім’я якого асоціюється з новою повоєнною гнучкою і прагматичною зовнішньою політикою Фінляндії.

Головна мета товариства — різнобічний аналіз ситуації у світі, вивчення досвіду зарубіжних країн у сфері політики, економіки та суспільного розвитку. 26—28 квітня 2004 року Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перебуваючи з офіційним візитом у Фінляндії, виступив у товаристві «Паасіківі» з лекцією «Європейський шлях України».
Як повідомив прес-секретар глави парламенту Ігор Сторожук, М. Еняярві і В. Литвин під час нинішньої зустрічі також обговорили деякі тенденції суспільно-політичних процесів, які домінують на пострадянському просторі, зокрема в Україні. М. Еняярві відзначив, що у Фінляндії та у країнах Європейського союзу нині великий інтерес до України, і висловив сподівання на активізацію співпраці товариства з відповідними структурами українського парламенту та української держави загалом.
Минулорічний візит Голови Верховної Ради України до Фінляндії надав нового імпульсу міжпарламентському співробітництву двох країн, сприяв активізації україно-фінської співпраці у політичній та економічній сферах. За даними Держкомстату України, у 2004 році обсяг україно-фінської двосторонньої торгівлі становив понад 286 млн. доларів США, зріс експорт українських товарів до Фінляндії та обсяг фінських інвестицій, який станом на 1 січня 2005 року досяг 7,7 млн. доларів. На території України діє 31 підприємство з фінляндським капіталом, здебільшого у промисловій кооперації.