Ранкове і денне засідання 21 квітня

Після чергового блокування парламентської трибуни та незапланованої перерви, під час якої відбулося засідання погоджувальної ради, Верховна Рада таки утворила тимчасову слідчу комісію з питань перевірки дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина. Її головою обрано народного депутата Віктора Мусіяку (ДГ «Демократична Україна»), заступником — Івана Вернидубова («Регіони України»). За цю постанову парламенту проголосував 331 народний депутат (окрім фракцій СПУ і БЮТ). До новоутвореної тимчасової слідчої комісії ввійдуть по одному представнику від 20 депутатів, а не пізніше як через 15 днів ВР має заслухати звіт ТСК.
Аргументуючи потребу створення нової парламентської комісії, Нестор Шуфрич (СДПУ(о) у своєму емоційному виступі навів нові факти переслідувань правоохоронцями нібито за політичними мотивами. Зокрема, арешт голови Тернопільської облради Анатолія Жукінського, порушення кримінальних справ проти художнього керівника Театру Російської драми імені Лесі Українки Михайла Резниковича, музиканта Яна Табачника.
У свою чергу Юрій Оробець, представник фракції «Наша Україна», яка також зранку наполягала на перерві, вимагав від Генпрокуратури розібратися з ситуацією в Києві. Зокрема, чому не виконують рішення суду стосовно довиборів до Київради у 60-му виборчому окрузі, безконтрольно роздають земельні ділянки у столиці, проводять безсистемну забудову.
287 голосами парламент схвалив рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України в Силах Організації Об’єднаних Націй зі спостереження за роз’єднанням ізраїльських і сирійських військ на Голанських висотах. Український миротворчий контингент складатиметься з військової частини тилового призначення чисельністю до 200 осіб і не братиме участі в бойових діях. Усі витрати, пов’язані з участю нашої держави в цій миротворчій операції, відшкодовуватиме ООН. Профільний парламентський Комітет з питань нацбезпеки і оборони підтримав це рішення Президента України. «Це винятково гуманітарна місія, яка сприятиме підвищенню міжнародного іміджу України», — наголосив голова комітету Георгій Крючков. Однак під час обговорення депутати висловлювали занепокоєння стосовно відшкодування Україні всіх витрат за участь у миротворчих операціях, зокрема в Іраку, соціальних гарантій українським миротворцям. Г. Крючков повідомив, що найближчим часом Президент України внесе до парламенту проект змін до закону про участь України в міжнародних миротворчих операціях, де має бути ретельніше виписано всі питання про соціальний захист українських військових.
Верховна Рада також ухвалила постанови про кошторис видатків на здійснення повноважень парламенту у 2005 році, про проведення парламентських слухань «Сучасний стан та перспективи розвитку земельних відносин в Україні». Народного депутата Юрія Криворучка обрано членом Комітету ВР з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку, Михайла Поживанова — членом Комітету з питань євроінтеграції, Миколу Садового — Комітету з питань науки та освіти, Олену Бондаренко — Комітету з питань свободи слова та інформації.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про вихід депутата Валерія Коновалюка з фракції «Регіони України» та депутата Валерія Горбатова з фракції СПУ.
У першому читанні схвалено внесений Президентом України законопроект «Про амністію». Згідно з цим документом амністія поширюватиметься на засуджених за умисні злочини і позбавлених волі на строк до 5 років, а також засуджених за злочини, вчинені з необережності, на строк до 10 років для певних категорій осіб, тих, які на момент вчинення злочину були неповнолітні, хто має неповнолітніх дітей або дітей-інвалідів, вагітних жінок, чоловіків віком понад 55 років та жінок віком понад 50 років, ветеранів війни, інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на активну форму туберкульозу, онкологічні захворювання, СНІД, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших, якщо вони відбули не менш як половину призначеного строку основного покарання.
Парламентарії пропонували приурочити цю амністію до 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, однак висловили багато зауважень до розглянутого законопроекту. Голова парламенту В. Литвин доручив профільному комітету ВР підготувати проект закону про амністію на розгляд у другому читанні на 4 травня. Потім депутати внесли до порядку денного та перейшли до обговорення законопроекту про зменшення митних ставок на м’ясо, який уряд подав до ВР з проханням розглянути невідкладно.