якщо терміново не врегулювати проблем, що постали перед малим бізнесом унаслідок прийняття Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» і деякі інші законодавчі акти». Передовсім це пов’язано з нововведеннями щодо податку на додану вартість.
Голова Держкомпідприємництва України Андрій Дашкевич вважає, що нововведення стосовно ПДВ, зокрема обов’язкова реєстрація платниками ПДВ усіх без винятку суб’єктів господарювання з обсягами виручки понад 300 тис. грн., можуть спричинити руйнування всієї спрощеної системи оподатковування. Термін реєстрації закінчився 20 квітня цього року.
За словами А. Дашкевича, «спрощенці» становлять близько 60% усіх зайнятих у сфері малого бізнесу. Тільки за 2004 рік бюджетні надходження від їхньої роботи становили майже три млрд. грн.
У результаті робочої зустрічі у Прем’єр-міністра України Державна податкова адміністрація розповсюдила телеграму, згідно з якою податкові органи в регіонах не повинні застосовувати до суб’єктів спрощеної системи оподатковування фінансові санкції під час здійснення їх реєстрації платниками ПДВ до видання податкового роз’яснення щодо застосування статті 9 Закону України «Про податок на додану вартість».
Залишається сподіватися, що податкове роз’яснення врахує ту обставину, що норми закону про ПДВ у новій редакції є нормами прямої дії і не мають зворотної сили. Тобто визначення максимального обсягу виручки для «спрощенців» повинно починатися не з «останніх дванадцяти місяців», а з дня набуття чинності змін до закону — з 31 березня 2005 року.
Держкомпідприємництво України також очікує роз’яснення колізій правових норм і пропозицій від відповідних міністерств щодо визначення механізму реалізації законів про ПДВ і про доходи фізичних осіб, які стосуються платників податків-«спрощенців» і самозайнятих осіб. Нагадаємо, що до закону про доходи фізичних осіб уведено нове визначення «самозайнятої особи» (ст. 1.8), яке суперечить уже наявному (і не виключеному) такому само терміну (ст. 1.19).