Рівне. Схоже, на Рівненщині назріває гучний скандал, «героями» якого можуть стати деякі відставні держслужбовці. Його окремі політики вже розцінили як намагання додати негативних фарб до іміджу старої влади напередодні парламентських виборів.
А ось коментар з цього приводу начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, депутата Рівненської обласної ради Мирослава СЕМАНІВА: — Двадцять сім держслужбовців попереднього складу ОДА мають інвалідність. Деякі з них спішно оформили її, коли на виборах переміг Віктор Ющенко, бо відчували, що їм доведеться залишати посади. Я не буду переходити на персоналії, оскільки існує лікарська таємниця та етика.
Я вивчив історії хвороби, і є випадки, коли діагнози не відповідають дійсності. Скажімо, є така хвороба, як дисциркуляторна енцефалопатія. Її симптоми у стадіях (а це ІІ—ІІІ стадії), в яких екс-чиновники пішли на інвалідність, — безпам’ятство, забудькуватість, зниження працездатності тощо. Таких симптомів ми не спостерігали за цими чиновниками, які були у громадськості на виду. Тим часом ці посадовці розпоряджалися сотнями мільйонів бюджетних державних коштів.
Якби вони справді мали таку хворобу на таких стадіях, то їм дружини не довірили б і п’яти гривень на покупку кефіру, бо доки такий хворий дійде до магазину, загубить чи десь забуде гроші або довго згадуватиме у магазині, де він і за чим прийшов.
Із 27 інвалідів — держслужбовців 9 із такими діагнозами. Це підтверджують документи. За такої хвороби вони не змогли б виконувати свої обов’язки. На двох колишніх держслужбовців з інвалідністю з дисциркуляторної енцефалопатії відправили документи у Вінницький інститут медекспертизи. Якщо підтвердять діагнози, то ми дізнаємося, хто нами керував, якщо не підтвердять, то будемо з’ясовувати, які лікарі поставили такі псевдодіагнози, — підсумував Мирослав Семанів.