Вечірнє засідання 19 квітня

Народним депутатам так і не вдалося зосередитись на порядку денному й налагодити конструктивну роботу. Нестор Шуфрич (CДПУ(о) знов наполягав на створенні слідчої комісії, яка б з’ясувала: чому переслідують людей з політичних мотивів? І перевірила б, зокрема, обставини затримання голови Донецької облради Бориса Колесникова й усунення з посади одеського голови Руслана Боделана. З таким «парламентським контролем» погоджувались і комуністи. Соціалісти вперто стояли на своєму компромісі: спочатку заслухати звіт комісії у справі вбивства Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших резонансних злочинів. Або пакетне голосування з двох питань.
Однак парламентарії від «Нашої України» та БЮТ запевняли, що за «кримінал, скоєний на основі політики», треба відповідати, а не прикриватися правами людини й пошуками справедливості.
Головуючий на вимогу деяких фракцій змушений був кілька разів у різних редакціях і навіть у пакеті ставити на голосування включення до порядку денного створення слідчої комісії і звіту Григорія Омельченка. Однак і після чергової погоджувальної ради жодна пропозиція не пройшла. «Наша Україна» вже згоджувалася визначитися за створення комісії «не з голосу», а в разі відпрацювання тексту постанови. А заслуховування інформації у справі Гонгадзе, на переконання Миколи Мартиненка, має бути після ознайомлення зі звітом і за чіткого дотримання процедури.