Аргументи для скасування конституційної реформи не витримують критики. А твердження, що реформа перетворить депутата на безправного кнопкодава, геть безпідставні. Про це Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявив в інтерв’ю газеті «Сільські вісті».
З другого боку, вважає глава парламенту, період будь-яких змін до Конституції є періодом нестабільності для країни. Таку нестабільність спостерігаємо нині: одні за те, щоб продовжити реформу, інші — за ревізію. «Не треба воювати з минулим, треба рухатися вперед», — аргументував свою позицію Володимир Литвин, бо Конституційний Суд уже розтлумачував, що процедура і методи прийняття рішення встановлюються самою ВР. Отже, зазначає Володимир Литвин, без широких консультацій не обійтися. Бо спроби однієї сторони передавити другу обернуться складнощами для суспільного розвитку. Вихід глава парламенту вбачає в розосередженні влади. Зокрема, стверджує він, треба віддати права й повноваження на місця, щоб туди перейшла і відповідальність. А центральна влада має виробляти правила гри та гарантувати безпечний поступ держави.
Нині, за словами глави парламенту, системна організація роботи потребує зовсім інших якостей —терпіння, повсякденної невдячної рутинної роботи. Поки що емоції і протистояння, які були протягом листопада-грудня минулого року, перенесено в практичну політичну діяльність. Це привносить у суспільство нервозність і непевність, відчуття хисткості. «Але в такому невротичному стані суспільство не можна постійно тримати, бо воно хоче стабільності. Від різних гучних заяв уже час переходити до конкретної роботи», — наголосив глава парламенту.
Парламентські вибори, на його думку, будуть надзвичайно складними. Адже ставки будуть не менші, ніж на минулих президентських. Голова ВР переконаний, що навесні фактично йтиметься про вибори Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради. Однак і партія, і блок уже сьогодні мають чітко визначитися, кого пропонуватимуть на провідні державні посади. «Це було б чесно й відкрито, а люди знали б, хто саме здійснюватиме виконавчу владу за того чи іншого результату виборів», — додав Володимир Литвин. Щоправда, такий крок до початку кампанії може посварити потенційних союзників.
Водночас, переконаний він, новий виборчий закон є «корупційним за своєю суттю». Корупція процвітатиме в партіях у вигляді купівлі місць у списках. Цілком очевидно, стверджує Голова ВР, що закон про вибори за партійними списками вже не скасують. Однак треба, щоб у кожному окрузі були агітатори від кожної політичної партії.
Щоправда, судові процеси, що нині розгортаються навколо зловживань під час президентських виборів, відіб’ють бажання когось використовувати старі методи. А якщо переформатувати виборчий закон так, щоб зникли проблеми з політичним структуруванням українського суспільства, зазначає глава парламенту, партії цікавитимуться не людьми з мішками грошей, а лідерами регіональної громадської думки.