Заява Парламентської фракції Соціалістичної партії України 18 квітня 2005 року

Мирна перемога українського народу над кланово-олігархічною системою влади в ході помаранчевої революції була передовсім забезпечена суспільною згодою, яку продемонстрував парламент, проголосувавши більш як 400 голосами за конституційну реформу в пакеті з доповненнями до закону про вибори Президента України. Для України ця подія стала історичним поворотом від авторитаризму, влади кланів до цивілізованої європейської моделі державного управління з чітким розподілом повноважень між усіма гілками влади, до демократії справжньої, а не декларованої. Дальшим кроком у демократизації української влади мають стати зміни в Конституції, які передбачають реформу місцевого самоврядування.
Здавалося б, Україна твердо і послідовно починає перехід до демократії.
І ось у ці дні з уст державного секретаря і прем’єр-міністра лунають заяви про недосконалість конституційних змін і проведення референдуму щодо них, про те, що у Президента повинні залишатися ті повноваження, які виписані в чинній Конституції, ніби реформа призведе до хаосу в країні і навіть порушить наріжний камінь поділу влад. Україні погрожують зверненням 61 народного депутата до Конституційного Суду, який має дезавуювати зміни до Конституції під абсолютно надуманими приводами.
Фракція соціалістів у Верховній Раді України заявляє з усією рішучістю, що такі наміри деяких високих державних представників, якщо це не зондування громадської думки, то не що інше, як удар демократії у спину і відкат до тієї авторитарної владної системи, яку змела груднева революція. Йдеться, по суті, про повернення до таких звироднілих явищ, як зосередження всієї повноти влади в руках однієї особи та її оточення, певного клану. Якщо ж досі не виконано обіцянок про відділення влади від бізнесу, то йдеться фактично про повернення до режиму так само кланової, тільки підмарафеченої новими обличчями олігархії. Звертає на себе увагу також, що ці заяви прозвучали на тлі негативних явищ в економіці, на подоланні яких і мали б зосередити увагу уряд і всі владні структури. Чи не є це відволікаючим маневром, щоб приспати пильність суспільства?
Соціалісти твердо заявляють: ми готові всіма конституційними засобами дати відсіч спробам антидемократичного реваншу. Ми не дамо потоптати надії учасників помаранчевої революції, всього українського суспільства на реформування системи влади в Україні, яка єдина в комплексі з новою реалістичною економічною політикою здатна забезпечити позитивні зміни в житті людей — підвищення добробуту, зарплат і пенсій, забезпечення прав і свобод людини, підпорядкування всіх органів влади в країні конституційному її джерелу — народу. Всі розмови про недосконалість конституційних змін тільки прикривають бажання окремих представників нової влади загальмувати запровадження конституційної реформи з осені цього року, утримати повноваження і забезпечити собі їх бізнесову експлуатацію з метою наживи і поглиблення бідувань народу. Основний Закон можна і потрібно вдосконалювати, але не можна ставати впоперек демократизації владної системи, передачі широких повноважень місцевому самоврядуванню, не можна зберігати прогнилий режим, вдаючись тільки до косметичних змін і зберігаючи його кланову основу.
Соціалісти України висловлюють сподівання, що заяви державного секретаря і прем’єр-міністра не відображають позиції Президента України Віктора Ющенка, що його підтримка політичної реформи в грудні 2004 року мала не кон’юнктурний характер і що він рішуче відмежується від намірів деяких представників влади загальмувати вступ у дію, а то й відмінити прогресивні конституційні зміни. Сподіваємося на його чітко висловлену позицію з цього питання уже в найближчі дні. Ми закликаємо всі політичні сили в парламенті і в суспільстві активно і послідовно протидіяти силам реваншу, захистити європейський вибір у реформуванні політичної системи, наближенні її до джерела влади — народу, а всі владні інституції — сконсолідуватись для зміни політичного клімату в країні. Захистити конституційну реформу — це означає захистити вибір народу, зроблений у грудні 2004 року, захистити Україну від реваншу олігархічних сил, від повернення до часів і порядків авторитаризму, врятувати державу від розпаду і розору.
Конституційній реформі немає альтернативи, бо тільки вона зможе розкрити творчі сили народу і створити політичну систему, яка служитиме цій меті.

Заступник керівника фракції СПУ Іван БОКИЙ.