Бокс. Приємно, коли слова не розходяться з ділом. Це підтверджують у НЛПБУ, проводячи щомісяця яскраві боксерські свята у столичному концерт-холі «Фрідом». І щоразу події на рингу стають якіснішими і захопливішими. От і цього разу п’ять запланованих поєдинків пролетіли, мов одна мить. Чотири з них, на радість уболівальників, закінчилися нокаутами.
Виправдовують надії брати-близнюки Очеретяні (90,7 кг) з Києва. Поступово, крок за кроком вони наближаються до свого олімпу. Цього разу один з них — Павло — вже у першому раунді рейтингового бою нокаутував харків’янина Артема Гужого.
Потім відбулася головна подія вечора — поєдинок за звання чемпіона України у ваговій категорії 61,2 кг. Досвідчений «патріарх» ліги, 38-річний киянин Рахім Мінгалієв, виявивши силу волі, витривалість, майстерність, у десятираундовому протистоянні за очками взяв гору над земляком Сергієм Тертим.
А на «закуску» організатори запропонували міжнародні рейтингові зустрічі, в яких українці боксували з танзанійцями. Цей своєрідний міні-матч Україна—Танзанія закінчився надпереконливою перемогою господарів.
Уже в першому раунді нокаутуючим ударом Віктор Зінов’єв пробив Давида Мвашамбву (76,2 кг). Трохи більше протримався Ендрю Джордж (79,3 кг). Його переміг нокаутом у другому раунді В’ячеслав Узелков. Нарешті чемпіон України (79,3 кг) Юрій Барашьян з Феодосії, майстер потужного удару, у четвертому раунді поклав на ринг Джозефа Марву. Танзанієць, до речі, не хлопчик для биття, а призер олімпійських ігор, переможець багатьох професіональних поєдинків, де його суперниками були авторитетні боксери з Європи і США. Тим вагоміша перемога нашого Юрія.
Підбиваючи підсумки свята на прес-конференції, президент НЛПБУ, народний депутат України Микола Лісін зізнався, що чекав більшого від танзанійських боксерів. Водночас зазначив, що з найкращого боку показали себе представники ліги.
Пан Лісін пообіцяв також, що поступово для наших боксерів НЛПБУ створюватиме такі умови, що вони більше не бігатимуть до зарубіжних клубів. А популярність наших зірок вдома зростатиме. Їх пізнаватимуть на вулиці...
Перший віце-президент і головний тренер ліги Михайло Зав’ялов поділився дуже цікавою інформацією. З’ясовується, що 11 червня у Лас-Вегасі (США) українці Зінов’єв, Узелков та Барашьян візьмуть участь у великому боксерському святі. Затим на Барашьяна чекає дуже серйозний іспит: 20 липня в Монако феодосієць має позмагатися за пояс інтерконтинентального чемпіона за версією WBA. З представниками його суперника — італійця Сімільяно Саяно — вже підписано контракт на той бій.
Можливо, у травні свій титул чемпіона Європи захищатиме улюбленець українських уболівальників Олександр Гуров (перша важка вага). Його наставник, заслужений тренер України Сергій Бахмутов запевнив нас, що Сашко перебуває у чудовій формі.