Ранкове і денне засідання 19 квітня

Після годинної перерви, яку було оголошено на вимогу двох фракцій — СДПУ(о) та Партії регіонів, народним депутатам так і не вдалося проголосувати за включення до порядку денного двох питань. Про створення тимчасової комісії щодо перевірки обставин затримання голови Донецької облради Бориса Колесникова, усунення з посади одеського голови Руслана Боделана та інших фактів порушення прав і свобод громадян, які вимагають оцінки Верховної Ради. А також — про заслуховування інформації Генпрокурора Святослава Піскуна та звіту Григорія Омельченка щодо розслідування резонансних убивств Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших журналістів. Депутати з фракції СДПУ(о) та Партії регіонів на знак протесту заблокували трибуну і наполегливо вимагали від своїх опонентів проголосувати за перше питання.

Мовляв, політичні репресії проти голів міст, директорів шкіл, головних лікарів та інших прихильників Віктора Януковича тривають. Однак депутати і з другої спроби не погодилися, і доповідачам з наступних питань довелося представляти свої законопроекти з місць.
Тютюн — легалізований шкідливий наркотик, а паління — повільно діюча хвороба, не раз наголошував міністр охорони здоров’я Микола Поліщук, представляючи свій законопроект «Про попередження вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Міністр оперував невтішними цифрами і фактами: здоров’я нації підірвано, хвороби помолодшали, серед хворих на рак легенів — 80 відсотків курців, виробництво шкідливої речовини збільшується, а з ним зменшується кількість здорових людей. І хоча тютюнові компанії щороку поповнюють державний бюджет на 2 мільярди гривень, збитки становлять 12 мільярдів.
У законопроекті, зокрема, йдеться про заборону виробництва (крім виробництва на експорт), роздрібної і оптової торгівлі та імпорту з метою реалізації на території України тютюнових виробів, які не відповідають встановленим вимогам маркування та впливу на здоров’я людей. А також фінансування, надання пільг за рахунок коштів державного бюджету України і місцевих бюджетів суб’єктам господарювання, що здійснюють виробництво та реалізацію тютюнових виробів.
До того ж пропонується заборонити реалізацію особам, які не досягли 18 років, тютюнових виробів та предметів, пов’язаних з їх вживанням. Власники закладів повинні відводити для курців не більш як 50 відсотків площі громадських місць. А порушники вимог законодавства стосовно обігу тютюнових виробів (залежно від тяжкості правопорушень) сплачуватимуть штраф у розмірі від 50 до 50 тисяч грн.
Мало чим відрізнявся законопроект і Миколи Рудьковського. Він пропонував, зокрема, ще й не включати тютюнові вироби до гуманітарної допомоги та заборонити їхню рекламу. А на кожній упаковці виробів, що їх реалізують в Україні, незалежно від місця їх виробництва, за його словами, має бути інформація про наявність або вміст у цих тютюнових виробах шкідливих речовин.
Законопроекти підтримав і профільний комітет, думку якого озвучила Лілія Григорович. Третину бюджетних коштів ми витрачаємо на лікування захворювань, пов’язаних із курінням. Тому, наголошувала промовець, є необхідність убезпечити населення країни від цієї небезпечної залежності. Врешті-решт після тривалого обговорення у першому читанні прийняли законопроект Миколи Поліщука.
Після двох перерв, які було оголошено на вимогу кількох фракцій та груп, парламентарії не змогли прийняти жодного рішення. І втретє не проголосували за повернення до розгляду питання про створення тимчасової спеціальної комісії, яка стала каменем спотикання ще на ранковому засіданні. Попри «черговий провал», депутати з «Регіонів України» закликали порушити це питання на вечірньому засіданні. А соціалісти запевнили, що проголосують за відповідну постанову лише в пакеті зі звітом Григорія Омельченка.
На початку ранкового засідання Анатолій Корчинський, який прийшов до парламенту за списками блоку «Наша Україна», склав присягу. Головуючий на сесії Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк від імені депутатського корпусу привітав з днем народження своїх колег Сергія Олексiюка та Олега Салмiна, і оголосив про вихід Віктора Развадовського з фракції «Єдина Україна». А Катерина Фоменко, яка вийшла з групи «Союз», поповнила лави фракції Народної партії України.