Уже кілька років Підгайцівська сільська рада Луцького району є самодостатньою за коштами. Мало того, певну суму грошей вона перераховує до районного бюджету.
Лише торік від продажу земель несільськогосподарського призначення і ділянок під забудову Підгайці отримали 1,4 млн. гривень. Якщо врахувати, що в 2004 році в усій області таких земель було продано на 18 мільйонів, то згадана сума для одного села вельми значна. Ще 388 тисяч надійшло до місцевого бюджету за рахунок різних платежів. А тим, щоб отримані гроші використовували з користю для громади, опікується сільрада на чолі з головою Віталієм Семенюком. Обраний на цю посаду ще 6 березня 1985 року, він уже двадцять років сумлінно служить односельчанам.
Предметом особливої уваги сільської влади є Підгайцівська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів. Тут споруджено спортивний зал, у багатьох класах замінено вікна на сучасні металопластикові, реконструйовано центральну котельню, приводять до ладу приміщення школи, яка цього року відзначатиме своє 40-річчя. Незабаром буде обладнано комп’ютерний клас. У ньому все — від паркетної підлоги, панелей, вікон і до одинадцяти сучасних комп’ютерів — придбано за кошти сільської ради.
Гордість мешканців Підгайців — споруджений у 2004 році стадіон. Там є бігові доріжки з твердим покриттям, лавки. Минулого літа на ньому проводили районне свято врожаю. Цього року спортивну арену обгородять, спорудять трибуни, роздягальні, душові.
— Планів багато, — каже Віталій Семенюк. — Серед першочергових — реконструкція центральної вулиці, що веде до школи, будинку культури, дитячого садочка, сільської ради. Розширимо проїжджу частину, зробимо тротуари, змонтуємо освітлення. Також хочемо облаштувати всі сільські вулиці твердим покриттям. Цієї весни розпочнемо будівництво початкової школи в комплексі з фельдшерсько-акушерським пунктом у селі Струмівка. Торік у цьому селі реконструювали дороги, на що витратили 210 тисяч гривень. У найближчих планах також — будівництво критого плавального басейну в Підгайцівській школі.
— Кошти для реалізації всіх цих заходів повинні бути, — каже голова. — Лише від продажу земель несільськогосподарського призначення в 2005 році очікуємо отримати два мільйони гривень. Наповнення бюджету було б ще вагомішим, якби в Підгайцях знову запрацював потужний тепличний комбінат. Із 220 працівників там залишилося лише 25. Фактично простоює авторемонтний завод у селі Струмівка. Зменшилася кількість робочих місць і на місцевому, колись одному з найкращих в області, сільгосппідприємстві. Із трьох великих молочнотоварних ферм фактично залишилась одна.
Нині на території сільської ради зареєстровано 96 безробітних. За можливості їх залучають на оплачувані громадські роботи. Виручають і сплачені бізнесменами податки. Лише торік вони поповнили бюджет на 120 тисяч гривень. За рахунок сільського бюджету утримують три фельдшерсько-акушерські пункти, Підгайцівський будинок культури, клуб села Крупи, сільську раду. З нього фінансують і дитячий садок у Підгайцях, де торік було три групи, а нещодавно відкрили четверту. Крім того, 49 тисяч гривень було передано до районного бюджету і ще 15 тисяч — згідно з договором про взаємопрацю.
Чимало клопотів у сільради і з вивезенням побутових відходів, ліквідацією стихійних звалищ, наведенням порядку на вулицях населених пунктів. Колись цими проблемами займався сількомунгосп. Але його робота виявилася неефективною. Тепер їх розв’язання доручено заступнику сільського голови з комунального господарства. Всі роботи виконуються найнятими людьми і транспортом.
За двадцять років Підгайці значно змінилися. Нині це — найбільше село Волині. Кількість його мешканців уже перевищила три тисячі. Загалом на території сільради проживає майже п’ять тисяч чоловік. За рівнем благоустрою, вирішенням соціальних питань Підгайці — теж одні з найкращих в області. Свідчення того — перемога в змаганні серед сільських рад за 2004 рік і отримана за неї нагорода — автомобіль «Славута».
Микола ЯКИМЕНКО.
Волинська область.
Фото автора.