Григорій ОмельЧенко, голова тимчасової спеціальної комісії ВР з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, повернувся з Великої Британії. У Лондоні йому дав свідчення колишній підполковник ФСБ РФ Олександр Литвиненко.
За словами народного депутата, Олександр Литвиненко повідомив про те, що кабінет глави держави, крім майора Миколи Мельниченка, прослуховували принаймні ще чотири особи. Григорій Омельченко вже зустрічався з ними. Останні згодні дати свідчення Генеральній прокуратурі. За його словами, в одного із «звукооператорів» зберігається частина оригінальних аудіозаписів, що стосуються справи Георгія Гонгадзе, яких немає у Миколи Мельниченка.
В інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» Григорій Омельченко повідомив також, що привіз «чорновий протокол допиту Мельниченка». Там, стверджує голова тимчасової комісії, вказані нові фрагменти записів, які стосуються справи Георгія Гонгадзе.
Однак у «касетному скандалі» намітився новий сюжетний, доволі несподіваний, поворот. За повідомленням газети «День», Микола Мельниченко звернувся до Печерського суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації й компенсації моральних збитків. Колишній майор СБУ буде судитися зі своїм колишнім рятівником Володимиром Цвілем за наведені, як стверджується у публікації, недостовірні дані в документальній книзі «В центре кассетного скандала».
Газета «День», зокрема, пише: «У позовній заяві стверджується, що «відповідач поширив неправдиву інформацію про позивачів (Миколу Мельниченка і його дружину Лілію) та членів їхньої сім’ї і порушив їхнє право на недоторканність особистого сімейного життя». Зокрема, Микола Мельниченко не залишав свій архів аудіозаписів у Європі («у надійному місці та під надійним контролем», як заявляв В. Цвіль), а також робив записи сам без будь-яких помічників (Підкреслення наше. — Авт.)».
Власне, на цьому можна було б ставити крапку. Однак, як бачимо, замість слідства розгортається чергова незрозуміла гра. Григорій Омельченко вважає, що розмовляв з людьми, причетними до прослуховування кабінету Леоніда Кучми. Водночас Микола Мельниченко стверджує, що записи робив сам. Схоже, комусь вельми не хочеться, щоб слідство якомога скоріше поставило крапку в резонансній справі про вбивство Георгія Гонгадзе. Схоже, хтось прагне до того, щоб слідство врешті заблукало в трьох соснах, і справа завершилася покаранням лише виконавців, якщо й справді відомі імена вбивць нашого колеги.