Цього пленарного тижня на розгляд Верховної Ради винесено 92 питання, які охоплюють понад 120 законопроектів. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашній погоджувальній раді голів депутатських фракцій, груп і комітетів. 17 законопроектів запропоновано урядом для першочергового розгляду, а три визначено Президентом як невідкладні.

Сьогодні парламентарії мають розглянути проект Трудового кодексу України, а також внести зміни до законів про відпустки (про додаткову відпустку батькам), про захист інформації в автоматизованих системах та про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (про розширення пільгових умов страхування). Народні обранці планують внести зміни до державного бюджету на нинішній рік в питаннях підтримки виробництва продукції тваринництва, а також до Єдиного митного тарифу.
У середу народні депутати розглянуть питання про приватизацію державної власності. Зокрема, проект закону про порядок примусового відчуження об’єктів права приватної власності у власність держави (націоналізації) та про націоналізацію стратегічно важливих підприємств гірничометалургійного комплексу України. На порядку денному — 14 законопроектів стосовно внесення змін до закону про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Цього ж дня відбудуться парламентські слухання: «Культурна політика в Україні: пріоритети, принципи та шляхи реалізації».
Питання про призначення заступника Голови Верховної Ради України може з’явитися на порядку денному вже у четвер. Нагадаємо, на вакантну посаду можуть претендувати Юрій Костенко, Анатолій Матвієнко, Йосип Вінський, Віктор Мусіяка, Богдан Губський і Володимир Рибак. Цього ж дня народні депутати розглянуть низку законопроектів, які стосуються охорони здоров’я, а також внесуть зміни до Сімейного кодексу (про відчуження майна дитини) та про адміністративні правопорушення. Водночас парламентарії мають визначитися щодо наглядових рад директорів банків. На пропозицію Володимира Литвина, рішення прийматимуть за рейтинговим голосуванням. Розглянуть низку соціальних законопроектів про захист інвалідів.
У п’ятницю народні депутати обговорять дев’ять законопроектів про мови та три документи про застосування російської мови в Україні. До речі, мовне питання обговорювали і на вчорашній традиційній парламентсько-урядовій зустрічі.
А наступного тижня парламентарії заслухають щорічну доповідь Кабінету Міністрів про участь України в діяльності з підтримання чи відновлення міжнародного миру і безпеки; прийматимуть рішення щодо змін до законопроекту про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби, а також до закону про державний реєстр виборців та Кодексу України про дорожній рух.
Як повідомив голова комітету ВР Георгій Крючков, у четвер парламентарії розглянуть питання про направлення миротворчого контингенту (близько 200 осіб) на Голанські висоти (зона ізраїльсько-сирійського конфлікту). Місія здійснюватиметься на офіційне запрошення ООН, і наш контингент не братиме участі у бойових діях, а виконуватиме лише функції тилового забезпечення, повідомив парламентарій. До того ж за час перебування там миротворців не було жодного інциденту і випадку загибелі військовослужбовця. Місія буде дуже гуманна і позитивно вплине на імідж країни, зазначив Г. Крючков.