Спортивна гімнастика. Четвертий міжнародний турнір «Кубок Стелли Захарової». Київ. Палац спорту. 16—17 квітня. Участь брали гімнасти 15 країн. Результати змагань. Чоловіки. Команди. 1. Україна (Вадим Кувакін, Микола Куксенков, Максим Буряк, Артем Любоневич). 2. США. 3. Угорщина. Особисті змагання. 1. Кувакін. 2. Санді Кейсі (Канада). 3. Куксенков. Змагання на снарядах. Вільні вправи. 1. Томислав Марковіц (Хорватія). 2. Кейсі. 3. Кувакін. Кінь. 1. Філіп Уде (Хорватія). 2. Куксенков. 3. Віталій Наконечний (Україна). Кільця. 1. Олександр Воробйов (Україна). 2. Кувакін. 3. Лі Сонг Тай (США). Опорний стрибок. 1. Кувакін. 2. Євген Богоносюк (Україна). 3. Уде. Бруси. 1. Кейсі. 2. Марсель Хітрович (Канада). 3. Максим Котенко (Україна). Поперечина. 1. Кусенков. 2. Кейсі. 3. Євген Зорін (Латвія). Жінки. Команди. 1. Україна (Ольга Щербатих, Дарина Згоба, Тетяна Валова, Олеся Іщенко). 2. Канада. 3. Угорщина. Особистий турнір. 1. Щербатих. 2. Валерія Максюта. 3. Згоба (всі — Україна). Змагання на снарядах. Опорний стрибок. 1. Максюта. 2. Агнеш Сімон (Угорщина). 3. Анастасія Марчковська (Білорусь). Бруси. 1. Згоба. 2. Щербатих. 3. Ненсі Дамінова (Канада). Колода. 1. Іщенко. 2. Мес Галелл (Бельгія). 3. Максюта. Вільні вправи. 1. Брітні Хаббіб (Канада). 2. Келсі Хоуп (Канада). 3. Щербатих.
Відкриваючи турнір, віце-прем’єр України Микола Томенко зазначив, що останнім часом у нашій столиці відбувається дедалі більше міжнародних спортивних подій. Це дуже добрий симптом. А суперечки за «Кубок Стелли Захарової» мають особливе яскраве забарвлення і авторитет.
До речі, нинішній уряд переймається дуже важливою проблемою: залученням молоді до занять спортом, до здорового способу життя. А два дні в Палаці спорту перетворилися на справжню дитячу вольницю. Для малечі та підлітків було справжнє свято. Вони вільно мігрували залом (ніхто нікого не стримував, не зупиняв), збирали автографи і сувеніри, які тут щедро роздавали. І, переконані, багато з тих хлопчиків і дівчаток минулих вихідних полюбили спортивну гімнастику. А це найголовніше.
Про це казала нам також президент Федерації гімнастики України Стелла Захарова. Ми, зокрема, запитали її:
— А що найбільше вас порадувало цього разу?
— Я звикла більше казати про те, що не вдалося. Хоча не приховую, мене тішить, що наша робота матиме певний розголос. Зокрема, відзначу, що цього разу відмінно попрацювала преса. Я вдячна «Голосу України» — нашому інформаційному партнерові — за традиційну підтримку. Але не тільки українські прихильники спорту зможуть дізнатися про те, що відбувалося в Києві 16—17 квітня. Телекомпанія «Повєрхность» зняла про наші змагання багато матеріалу. Спеціальну передачу побачать у Росії, Білорусі та інших країнах. Можливо, транслюватиме її і авторитетний телеканал «Євроспорт». А це вже значно інший рівень.
— Що засмутило?
— Особливих причин для смутку не було. Ви бачити, як радісно навкруги! Хоча скажу, що не так багато, як хотілося, зібралося глядачів під час відкриття турніру. Лише близько трьох тисяч. Торік було більше. Та на це були об’єктивні причини. У цей час у столиці відбувалося чимало заходів. Зокрема, футбольний матч динамівців, концерти (в палаці «Україна» святкувала одна з газет). Однак до нас прийшли найщиріші друзі. І завдання наших турнірів, щоб їх побільшало.
— Проясніть ситуацію з росіянами. Адже на київський поміст виходили тільки дві гімнастки з цієї країни...
— Сталося швидше непорозуміння. Кілька разів через конкурс «Євробачення» переносили терміни турніру. Щоразу ми повідомляли запрошених, зокрема, і росіян. Але раптом вони повідомили нам, що прибувають до Києва ...7 квітня (один із попередніх варіантів початку). Зрештою, збірна Росії відмінила приїзд. Прикро. Хоча решта команд прибула без проблем.
— На що сподіваєтесь?
— Знайти все-таки кошти (50 тисяч швейцарських франків) для того, щоб наш турнір отримав статус «Гран-прі». Сподіваюся на підтримку держави...
P. S. А завершимо нашу розповідь словами подруги пані Захарової, видатної російської гімнастки, абсолютної чемпіонки московської Олімпіади (1980 рік), а нині тренера збірної Канади Олени Давидової:
— Київський турнір на справжньому помості з кожним роком набирає ваги, світового авторитету. Сюди прагнуть приїхати найкращі гімнасти багатьох країн. Цей захід дуже престижний, працює на імідж України у світі. Щиро вітаю Стеллу з великим успіхом!
Такої само думки представники США, Канади, Чехії, Словаччини, Греції, Хорватії...

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.