Віктор Ющенко пропонує Верховній Раді направити українських миротворців у зону ізраїльсько-сирійського конфлікту. В такий спосіб Україна візьме участь у силах ООН зі спостереження за роз’єднанням ізраїльських і сирійських військ. Відповідний законопроект зареєстровано в парламенті. У законопроекті сказано, що сили ООН у бойових діях участі не беруть. Наші миротворці повинні будуть замінити відповідний канадський підрозділ.
В обов’язки українського підрозділу входить тилове забезпечення сил ООН. Відповідно до законопроекту фінансування витрат, пов’язаних з участю України в цій миротворчій операції, проводитиметься за рахунок держбюджету з подальшим відшкодуванням цих витрат Організацією Об’єднаних Націй.
Зараз окремий батальйон матеріально-технічного забезпечення проходить, говорячи мовою військових, “бойову злагодженість” на одному з полігонів Миколаївської області. Особливість підготовки нашого контингенту —обов’язкове знання військовослужбовцями англійської мови, повідомили в прес-службі МО України.
Введення українських миротворців можуть розпочати у червні—липні. Усе залежить від рішення Верховної Ради. Ротацію планують проводити один раз на рік.