Співпраця в науково-технічній галузі принесе вигоду для розвитку України та Китаю. Адже наша країна відома своїми досягненнями у високих технологіях, а Китаю вони потрібні, як ніколи, і він готовий за них платити. Про це йшлося під час зустрічі глави парламенту Володимира Литвина та делегації Верховної Ради України з головою Постійного комітету Зборів народних представників Шанхая Гун Сюепіном.
Він повідомив, що наука і освіта, придбання новітніх технологій та ідей з інших країн покладені в основу концепції розвитку найрозвиненішого міста КНР. А Голова ВР України Володимир Литвин зазначив, що в сторін уже була можливість придивитися одна до одної, і нині треба переходити до конкретної співпраці, нарощувати взаємну присутність.

У провінції Чжецзян, одній з найбагатших у КНР, уже працюють над конкретними проектами в НТС. Губернатор провінції Люй Цзушань очолював делегацію керівників низки НДІ до Києва влітку 2004 року і поставив підпис під угодою про науково-технічне співробітництво. А восени цього року в м. Усі пров. Чжецзян планують провести дні науки і техніки України і виставку науково-технічних досягнень.
Якщо Україна активніше пропагуватиме свої можливості і братиме участь у тендерах, то зможе посісти своє місце в програмах розбудови західних відсталих регіонів КНР, сказав глава українського парламенту. Попри те, значний інтерес ми маємо в участі в будівництві АЕС, на яку Китай робить ставку в розробці своєї енергетики. Одним з «форпостів» реалізації програми підняття західних регіонів є провінція Шеньсі. Під час зустрічі з її керівництвом в м. Сіані йшлося саме про співробітництво в енергетичній галузі, а також літакобудівній, яка є одною з основних в економіці Шеньсі.
Володимир Литвин упевнений, що прискоренню реалізації співробітництва у всіх галузях двосторонньої співпраці значною мірою допоможе активізація міжпарламентських відносин.
Крім того, візит делегації Верховної Ради України до КНР надасть нового імпульсу розвитку україно-китайських відносин.
Голова ВР України розглядає результати п’ятиденного візиту, який завершився вчора, як надзвичайно позитивні. А одним з важливих підсумків назвав те, що Голова КНР ХУ Цзіньтао підтримав ідею про політичний договір про дружбу і співпрацю двох країн. Володимир Литвин переконався у тому, як державні рішення втілюються у практичну діяльність. Рішення ці продумані і масштабні, результати надзвичайно високі, констатував він.
Під час зустрічі з керівництвом району Пудун Володимир Литвин підкреслив, що Україна готуватиметься до участі в ЕКСПО—2010, яка пройде в Шанхаї. Він також запросив шанхайські корпорації та бізнесменів інвестувати в українську економіку.

Ольга ТАНАСІЙЧУК, спеціально для «Голосу України».

Китай.