Звертаюся до тих колишніх жертв нацизму, хто в роки Другої світової війни примусово працював на території сучасної Австрії. На залишкові кошти, починаючи з листопада минулого року, Фонд примирення у співпраці з Українським національним фондом «Взаєморозуміння і примирення» здійснює різні гуманітарні програми в інтересах цих громадян. Це медична і матеріальна допомога, оздоровлення в санаторно-курортних закладах України тощо.
Так, за листопад 2004-го — березень 2005 року на кошти Фонду оздоровилося 2092 громадяни. Проте через похилий вік, проживання у далеких сільських місцевостях багато колишніх жертв нацизму відмовляються від путівок, навіть з оплатою дороги. А шкода, бо цей проект уже завершується.
На підставі угод з українськими медичними закладами здійснюється хірургічне лікування органів зору, слуху, опорно-рухової та серцево-судинної систем, кишково-шлункового тракту, урологічні, гінекологічні операції, слухопротезування та ін. Таку безкоштовну медичну допомогу вже отримали понад 400 осіб.
Та, на жаль, декотрі потерпілі відмовляються від висловлених побажань щодо оперування й лікування. Вони вважають, що лікуватися можуть за отримані виплати. Та вони не відають, що кошти, призначені лише на лікування чи операцію, переказуються австрійцями безпосередньо медичним установам. А тому сподіватися на грошову компенсацію за лікування марно.
Нещодавно австрійська сторона затвердила перший список із 78 осіб на здійснення ортопедичних операцій та ендопротезування суглобів. Ці операції проведуть у Києві, обласних центрах висококваліфіковані медичні працівники, застосовуючи при цьому сучасне обладнання. Передбачаються також безплатна післяопераційна реабілітація та необхідне медикаментозне долікування. Повертатимуться кошти, витрачені на дорогу. Причому, в разі гострої потреби, оплачуватиметься проїзд і перебування супроводжуючої особи.
Отже, хто потребує лікування, має терміново звернутися до обласного відділення Українського фонду. При собі треба мати медичний висновок про доцільність і необхідність здійснення конкретного виду лікування, у тому числі оперування. Якщо хтось за станом здоров’я не в змозі сам звернутися до відділення фонду, зібрати й оформити необхідні документи, зробити це за них може будь-хто з рідних, за дорученням навіть сусіди.
Важливі
застереження
Усі медико-соціальні проекти розраховані тільки на живих громадян — колишніх жертв рабської і примусової праці. На їхніх спадкоємців вони не поширюються і фінансово не компенсуються.
Безкоштовно прооперуватися можна лише до кінця 2005 року. Останній список для затвердження буде направлено до Австрії у вересні ц. р.
Не використані в Україні кошти повернуться на рахунок Австрійського фонду примирення.
Всі проекти буде здійснено лише в поточному році. Після чого австрійський фонд припиняє своє функціонування.
Тож хто має право на отримання такої допомоги, скористайтеся нею, закликає Український національний фонд «Взаєморозуміння і примирення».
Необхідні уточнення можна отримати за телефонами в Києві: 462-50-11 і 417-59-50.
Якщо хтось із читачів має знайомих, які в роки війни примусово працювали в Австрії, перекажіть їм зміст цього повідомлення. Ми будемо вдячні місцевим газетам, які передрукують його.

Київ.