Лише п’ять кроків відділяє Свято-Георгіївську церкву в Кутрові від урвища. В тиху погоду чути, як на його дні жебонить річка. Щорік вона наступає на високий берег Стиру, на якому стоїть споруджений 1761 року храм.

Село Кутрів — на високій кручі лівого берега Стиру. На протилежному березі влітку 1651 року стояло військо короля Яна Казимира, трохи далі — поле Берестецької битви.
...Витоптаний колгоспними чередами, позбавлений рослинності берег уже не міг чинити опору швидкій течії Стиру, який саме тут робить різкий поворот, і річка щораз ближче підбирається до берега.
— Ще після війни, — пригадує староста церкви 70-річний Іван Ворошило, — під кручею берегом Стиру їздили возами. Тепер навіть стежки немає. Річка підступає до храму. Чотири метри відділяє її від церковних дверей. Цієї весни повінь підмила кручу ще більше. Якщо нічого не робити, то будівля скоро почне сповзати у воду.
Доля храму занепокоїла обласну владу. Нещодавно в Кутрів виїздили фахівці управління архітектури і містобудування ОДА.
Головний спеціаліст із питань реставрації та реконструкції історичної забудови цього управління Петро Троневич каже: «Треба укріпити пагорб, зменшити його крутизну, задернувати схил, засадити вербою». Так само вважають фахівці інституту «Волиньводпроект». Орієнтовна вартість проектно-пошукових робіт — 25 тис. грн., а самого будівництва — 780 тисяч. Ще в листопаді минулого року ОДА звернулася до Кабміну з проханням розглянути можливість включення робіт з укріплення берегової лінії в Кутрові до загальнодержавної Комплексної програми протизсувних заходів на 2005—2014 рр. Поки що уряд не відповів.
Уже цієї весни перший заступник голови ОДА Богдан Шиба надіслав керуючому Луцької єпархії УПЦ митрополиту Луцькому і Волинському Ніфонту пропозицію долучитися до справи й виступити замовником виготовлення проектно-кошторисної документації, а також посприяти переміщенню храму на 15—20 метрів від берега.
Ідею перенесення храму підтримує й настоятель Свято-Троїцького собору в Берестечку протоієрей Дмитро (Петрущак). А от категорично проти — церковний староста Іван Ворошило, члени церковної двадцятки 74-річний Петро Поліщук, Микола Стрілець. Вони вважають, що старий храм не витримає переїзду. Настоятель храму отець Йосип (Ляшкевич) теж сумнівається в доцільності цього. Більшість парафіян вважають: берег Стиру можна укріпити без зайвих затрат. Свій варіант пропонує протоієрей Дмитро:
— Я виріс у горах. Там, щоб приборкати річку, брали непотрібні дерева, прив’язували їх тросами до берега, робили сітки з 6—8-міліметрового дроту, забутовували їх каменем. Це стишувало течію. Але шаблону в цій справі немає...
Слушною видається пропозиція парафіян спрямити русло Стиру, з’єднавши його там, де річка робить крутий поворот. Тоді вона відійде від пагорба на кілька сотень метрів.
— Я екскаваторник і знаю, що це можна зробити за два—три дні, — стверджує Микола Стрілець. — Аби тільки був проект і фінансування. Гадаю, таке розв’язання проблеми буде найдешевшим і найкращим.
На жаль, справа поки що стоїть на місці. Не хочеться, щоб храм поплив за течією нашої байдужості.

Волинська область.