Футбол. До наступного матчу відбірного циклу чемпіонату світу-2006 з казахами у нашої збірної часу задосить. Але тема головної команди постійно хвилює вболівальників і журналістів. Тому Олег Блохін і його асистенти Андрій Баль та Олег Кузнецов залюбки зустрілися з представниками ЗМІ в популярному столичному кафе «Планета-Спорт».
— Під час перерви, що утворилася між матчами, — каже Блохін, — триває організаційна робота. Зокрема, шукаємо можливе поповнення. Хоча ядро збірної вже сформовано.
Деякі «фахівці» запитують: як ламатимемо захист збірної Казахстану? Я нагадав би їм, як вони мої слова про перше місце в групі назвали авантюризмом. Потім не вірили, що переможемо команду Туреччини. А ось тепер постала й казахська тема. Що тут відповісти? Поживемо — побачимо...
Не обминули традиційної теми «легіонерів».
— Просто засилля іноземців у «Шахтарі», «Динамо», в обох «Металургах» — запорізькому та донецькому, — констатує факт тренер збірної. — А всі наші форварди грають за кордоном. Виняток — Олександр Косирін. З одного боку, складається враження, що «легіонери» нібито сприяють зростанню молоді у клубах. Але не все так просто. Як на мене, для нашої національної збірної вони швидше зло. Якщо так буде й надалі, то через кілька років не буде кого брати.
З «молодіжки» поки що, на жаль, нема кого запросити. Кажуть, що є юніорські збірні. Але на певному етапі ці гравці зникають, мов у бермудському трикутнику. Пояснення досить прозаїчне — хлопці не можуть потрапити до основних складів у своїх клубах. Адже там все окупували іноземці. Отож молодь грає в дублі або в других командах. Однак це не той рівень. Динамівці останнім часом випускають в «основі» Артема Мілевського. Але його гра ще не дотягує до рівня національної збірної. Олександр Алієв засів у «Динамо-2». От лише Адріан Пуканич регулярно грає за «Іллічівець».
Пригадаймо ті часи, коли я потрапив до київського «Динамо». Хто тоді грав у нападі? Пузач, Хмельницький, Бишовець, Онищенко, Віталій Шевченко. Виходить, я був лише шостим. Але якось пробився? Мабуть, у дублі себе показав. А тепер, якщо гравець навіть забиває по два-три м’ячі в матчі за «Динамо-2», то все одно не можна казати, що він демонструє рівень національної збірної...
Блохін наговорив також купу компліментів Львову і місцевим уболівальникам, сказав, що був вражений фантастичною підтримкою його команди у поєдинку проти Грузії. Але наступний матч збірної України відбудеться в Києві. Адже такі обставини. Вже через чотири дні після зустрічі з футболістами Казахстану на українську команду чекає надсерйозний іспит у Греції — поєдинок з чемпіонами Європи...
На думку Блохіна, не було жодної потреби створювати турнір «дублерів» тому, бо багато клубів мають другі команди. А взагалі гравців бракує. Через це не варто створювати і другу збірну.
Наша команда заробила вісім жовтих карток. Якщо і з казахами збільшимо кількість попереджень, то будемо змушені когось брати. Є надія, що повністю відновиться Сергій Федоров. Однак якщо картку отримає Андрій Русол, то ми, можливо, запросимо Владислава Bащука, якому досвіду не позичати. Не поставлено хрест і на Сергієві Серебреникові та Юрієві Кормильцеві.
Під кінець розмови знову повернулися до матчу з Казахстаном.
— Для казахів поразка — 0:3, 0:4 — не трагедія, — поділився думками пан Блохін. — Їм втрачати нічого. Ось тому це дуже небезпечна команда. Її футболісти грають у своє задоволення, набираються досвіду. За таких умов буде важче грати, ніж з данцями...
А потім був ще й додатковий час. Наставник збірної України потрапив у полон до журналістської команди з Токіо. І в Японії, з’ясувалося, є інтерес до нашої команди.
Лише результати
Кубок УЄФА. 1/4 фіналу. Матчі у відповідь. 14 квітня. «Спортинг» (Португалія) — «Ньюкасл» (Англія). 4:1 (перший матч — 0:1). АЗ (Нідерланди, Алкмаар) — «Вільярреал» (Іспанія). 1:1 (2:1). «Осер» (Франція) — ЦСКА (Росія). 2:0 (0:4). «Парма» (Італія) — «Аустрія» (Австрія, Відень). 0:0 (1:1). Отже, в 1/2 фіналу (28 квітня/5 травня) зустрінуться: «Парма» — ЦСКА, «Спортинг» — АЗ.