У країні, згідно з останнім переписом населення, мешкає 47 тисяч ромів. Однак самі вони стверджують, що їх удесятеро більше. Жебрацтво, проблеми освіти та медичного обслуговування, безробіття дорослого населення — ось іще не повний перелік питань, яким було присвячено слухання у Комітеті ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Десятки тисяч ромів і досі мігрують країною у пошуках аж ніяк не романтики. І не секрет: більшість представників співучої нації намагається приховати свою національність. Бо навіть оформити дитину в школу чи влаштуватися на роботу досить проблематично. Щоправда, більшість ромів цього не дуже-то й прагне. Нині, на жаль, держава не має жодної програми покращення життя циган. Так, за словами народного депутата Олександра Фельдмана, два роки поспіль Верховна Рада не може прийняти закон про національні меншини. А оскільки країна задекларувала намір рухатися у бік Європи, то має взяти на себе зобов’язання піклуватися про національні меншини. До того ж за ініціативою низки міжнародних організацій, зокрема Світового банку реконстукції й розвитку, Міжнародних фондів Білла Гейтса та «Відродження», починаючи з цього року проголошено ромське десятиліття у країнах Європи.
Вирішення проблем ромів залежить не лише від держави, переконаний голова парламентського комітету Геннадій Удовенко, а передовсім від них самих. Від активності їхніх громад, співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування. «Іншого шляху не дано», — переконаний Г. Удовенко.
За підсумками слухань розроблено проект рекомендацій, у яких пропонується розробити національну програму розвитку ромів у країні. А оскільки проблема вперше обговорюється на державному рівні, слід сподіватися, що вона таки зрушить із мертвої точки.

Вл. інф.