Представники малого і середнього бізнесу поки що не готові вийти на «світло» — такий невтішний висновок був після зустрічі нової обласної влади та міського голови Черкас з підприємцями.
Коли Анатолій Волошин, градоначальник обласного центру, мовив традиційне: «Треба працювати чесно і прозоро, а не давати хабарі...» — в залі, де проходив «круглий стіл», почувся сміх.
— У міській раді лежить під сукном майже 500 нерозглянутих заяв на відведення земельних ділянок, — пояснив реакцію своїх колег на слова міського голови підприємець Артур Оганесян. — Влада, котра змушує громадян по півтора—два роки оббивати її пороги, щоб узгодити нагальну справу, сама «прозоро» штовхає до корупційних дій...
«Земельне» питання давно вже «насолило» не лише підприємцям, а й усім жителям міста. Бездумне роздавання ділянок під забудову АЗС, котре допустила міська рада попереднього скликання, «успішно» продовжили її наступники. Ба, навіть перевершили їх. Згоду на спорудження автозаправок у скверах, на території стадіону, у лісовій заповідній зоні депутати миттєво давали доти, доки двох з них правоохоронці не спіймали за руку — під час отримання хабара. Нині, відкрито говорили підприємці, по вуха корумпована міська рада взяла тайм-аут, але не здалася.
Перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Лисун, котрий також брав участь у дискусії, повернув її в інше русло. Мовляв, підприємці, на жаль, також не святі. Задекларована ними середньомісячна заробітна плата в 240 гривень, викликає дуже великі сумніви. «Це або ведення бізнесу вкрай недосконале, — резюмував обласний керівник, —або немає прозорості в цій справі». Втім, підприємці не надто й приховували існування подвійної бухгалтерії — хто про це не знає? «Нам має бути вигідно працювати у правовому полі, — переконувала чиновників голова профспілки підприємців «Солідарність» Ольга Ракова. — Та досі наявна система реєстрації, оподаткування, звітності буквально заганяє наших людей у «тінь». Нас усіх кинули в каламутну воду, і ми у ній крутимося, як в’юни, і боремося за виживання».

Тільки факти

 В області зареєстровано понад 5700 малих і середніх підприємств та 40,5 тисячі фізичних осіб, котрі займаються підприємництвом. 
За два місяці 2005 року суб’єкти малого і середнього бізнесу перерахували до бюджету 23,8 мільйона гривень. Це на 36 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року. 
Торік кількість підприємців — фізичних осіб зросла більш як на чотири тисячі.

Особливо бурхливо учасники зібрання зустріли пропозицію представників обласної та міської влади про легалізацію та збільшення кількості робочих місць. А керівник клубу підприємців з Корсуня-Шевченківського Ірина Мельниченко піддала гострій критиці органи місцевого самоврядування. На думку її колег, міська влада не підтримує малий і середній бізнес, а гальмує його розвиток.
Насамкінець учасники «круглого столу» вирішили поділити свої проблеми на «глобальні», з якими треба звертатися до вищих державних органів, і місцеві. А зустрічі підприємців і громадських організацій з керівниками області та міста тепер будуть постійними. «У відкритому, чесному діалозі ми знайдемо шляхи розв’язання гордієвого вузла проблем, хоч би якими складними вони здавалися нині»,— запевнив заступник голови облдержадміністрації, кандидат економічних наук Ігор Єресько.

Черкаси.