Позавчора Мирослава Гонгадзе п’ять годин спілкувалася з Генеральним прокурором Святославом Піскуном. Очевидно, це тривале, як для розмови, а не допиту перебування у стінах ГПУ було корисне для обох сторін. Вдова Георгія переконалася, що слідство “вже підійшло до розкриття злочину”, а її співрозмовник отримав кілька “порад”, що зробити, аби справу можна було увінчати передсудовою крапкою.

Мирослава впевнена: говорити про повне розкриття обставин загибелі її чоловіка зарано. Без плівок Миколи Мельниченка замовників убивства Гії не знайти: “Це принципові докази, і потрібно, щоб вони були використані в слідстві”. Мама двох маленьких доньок Георгія чекає на покарання не тільки безпосередніх виконавців убивства, а й тих, хто його замовляв. “Без цього не можна говорити про європейську Україну”, — стверджує вона.
У розмові з журналістами Мирослава зізналася, що їй уже обридло чекати, коли зроблять експертизу плівок і залучать до справи свідчення екс-майора. Він начебто готовий до цього, але якісь “дивні обставини” щоразу перешкоджають щирому прагненню Мельниченка допомогти слідству.
Вдова Георгія також не задоволена поспішністю Віктора Ющенка. Вона переконана, що Президент не повинен був говорити про розкриття справи. Не президентська це справа, а прокурорська. “Потрібно проявляти максимум обережності, щоб потім владу знову не звинувачували у тиску на слідство”, — зауважила Мирослава.
Не розуміє вона і “зворотного процесу” у стінах парламенту: “Чому дотепер не заслухали звіту тимчасової слідчої комісії? Це також принципове питання”. Якщо такі слухання не відбудуться у Верховній Раді, припускає Мирослава, то доведеться парламентським слідчим звітувати в Раді Європи.
Прибулій з далекої Америки дружині Георгія довелося переконуватися “у певному прогресі в розслідуванні” зі слів Піскуна: їй не дозволили ознайомитися з матеріалами справи. “Я розумію, що є процедура ведення справи, — сказала вона в інтерв’ю “5 каналу”, — але якби була воля Генпрокурора, я могла б подивитися матеріали”.
Залишається сподіватися, що воля Генпрокурора зосередиться на виконанні “порад” вдови журналіста.
Тим часом учора до України прибули чергові гості ГПУ — громадяни США
О. Гольдфарб та Ю. Фельштинський. Імена цих свідків у “справі Гонгадзе” пов’язують з опальним російським олігархом Борисом Березовським, котрий, як відомо, також заявив претензії на “спадщину” допитливого майора-“цифровика”. Не виключено, доки ГПУ дійде до експертизи плівок, з’явиться ще кілька претендентів на “авторське право” Мельниченка...