Нове керівництво активно провадить курс, спрямований на інтеграцію нашої країни до європейського суспільства.
Одним з критеріїв для вступу до Європейського союзу тої чи іншої держави, що зафіксовано в Копенгагенській угоді країн Євросоюзу, є забезпечення прав національних меншин.

У зв’язку з цим, а також як один з авторів законопроекту — нової редакції Закону України “Про національні меншини в Україні” та як президент Асоціації національно-культурних об’єднань України хочу висловити велике занепокоєння долею цього документа.
Уже понад два роки, незважаючи на високу оцінку, отриману в Раді Європи, та експертизу з боку самих національних меншин, законопроект не доходить до сесійної зали Верховної Ради. Як засвідчив розгляд та обговорення цього законопроекту в Комітеті з питань освіти і науки, одна з причин такого зволікання полягає у ставленні окремих народних депутатів, яке мене просто вразило.
Загальний тон обговоренню законопроекту на засіданні комітету задавав головуючий — секретар комітету, народний депутат Володимир Кафарський. Шановний колега, член фракції Народної партії України, висловив особисту думку, що сьогодні треба займатися питаннями розбудови держави, а не піклуватися про права національних меншин, вочевидь забуваючи, що держава — це і є передусім народ. І державне будівництво має відбуватися не заради самого процесу, а в ім’я народу, забезпечення його прав. Розвиток держави на шляху демократизації чималою мірою залежить від забезпечення прав 12 мільйонів його громадян (саме стільки за офіційними даними в Україні проживає представників національних меншин) як невід’ємної частини українського народу.
Сьогодні чимало чинних законів потребує оновлення та приведення у відповідність з вимогами євростандартів. Це і закон про мови, і закон про місцеве самоврядування, і закон про освіту. Закон про національні меншини серед них особливий. По-перше, тому, що він комплексний. І що найважливіше, він, якщо можна так сказати, є чимось на кшталт тесту на довіру до держави, її небайдужого ставлення до проблем представників нетитульної нації. Адже не випадково цей закон ще називають малою конституцією. Тому мені все-таки хочеться вірити в державну мудрість моїх колег народних депутатів і в те, що новий, адекватний вимогам та сподіванням народу закон про національні меншини незабаром буде розглянутий найвищим законодавчим органом України, країни, яку, за результатами опитувань, понад 50 відсотків громадян провідних європейських країн вже нині бачать повноцінним членом ЄС.

Олександр ФЕЛЬДМАН, народний депутат України, президент Асоціації національно-культурних об’єднань України.