Проект нової редакції закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу в Україні» визначатиме головні засади формування ЗС на професійній основі. Його буде підготовлено до кінця нинішнього року. Про це йшлося на виїзному спільному засіданні двох комітетів ВР — з питань нацбезпеки і оборони та з питань економіки, політики, управління народним господарством, власності і інвестицій, що відбулося у Вінниці за участю міністра оборони Анатолія Гриценка.

За словами міністра, три перші бригади контрактників — по одній у кожному виду ЗС — укомплектують уже до кінця 2005 року. Загалом перехід вітчизняного війська на контрактну основу плановано у 2010 році. А поки що завершено формування Повітряних сил зі штабом у Вінниці. Головна проблема ПС — недостанє фінансування.
— Ми прийняли рішення, — каже голова комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Георгій Крючков, — ініціювати внесення змін до статті першої Закону «Про Держбюджет України» про надання можливості військовим використовувати кошти, отримані ними від реалізації надлишкового майна і техніки, для придбання пально-мастильних матеріалів. Поки що їх використовують лише на купівлю житла.
До речі, під час зустрічі з військовослужбовцями частин Вінницького гарнізону міністр оборони повідомив, що квартир у нинішньому році буде здано у декілька разів більше, ніж раніше. Щоправда, право на постійне житло матимуть лише ті, хто відслужив у війську не менше 20 років. Для інших надаватимуть службові квартири.
В армії стане менше резервістів, заявив Анатолій Гриценко. Військове відомство має намір зекономити кошти на підготовці офіцерів запасу у цивільних вищих навчальних закладах. Для студентів, які виявлять бажання отримати офіцерське звання, підготовку вестимуть на контрактній основі.

Вінницька область.