Тепер він лякає боржників

У багатоповерхівках зазвичай водомережі «зав’язані» так, що навіть злісних неплатників без «проникнення» у квартиру відключити від Н2О технічно неможливо. У «Полтававодоканалі» пробували з ними і судитися, і реструктуризацією зманювали, однак донедавна борги за водопостачання весь час лише зростали. І це тоді як саме підприємство має значну заборгованість перед тими ж енергетиками.
Проте минулого місяця «проплата» за воду сягнула ... 157 процентів. Фантастичного результату вдалося досягти завдяки приладу «Спрут», сконструйованому в «Полтававодоканалі».
Прилад дає змогу залишати без води будь-якого мешканця багатоповерхівки (звісно, боржника). У Полтаві жартують, що ця ідея з’явилася після того, як один з її авторів відвідав... кабінет медичної діагностики. В основу «Спрута» і справді закладено принцип медичного зонду, але в нашому випадку він проникає не в людський організм, а у ... водопровідну трубу.
У підвалі багатоповерхівки достатньо «зрізати» стояк, запустити туди зонд з «відео», а далі, як казав відомий кіногерой, — справа техніки. Знаючи «координати» боржника, водоканалівці легко знаходять потрібну «дірку» на тому чи іншому поверсі і блокують її.
І хоча спочатку дехто з полтавців посмішкою супроводжував автомобілі «Полтававодоканалу» з написом на борту «Відключення води за борги», та невдовзі й най-оптимістичніші боржники зачухали потилиці. Адже якщо на перших порах з допомогою «Спрута» відключали воду в тих, хто заборгував по тисячі і більше гривень, то нині ця «планка» уже знизилася принаймні вдвічі.

Полтавська область.