Спортивна гімнастика. Післязавтра в Палаці спорту розпочнеться четвертий міжнародний турнір «Кубок Стелли Захарової». За традицією інформаційну підтримку змаганням надає «Голос України». Цього разу призи виборюватимуть спортовці з п’ятнадцяти країн: України, Росії, Греції, Угорщини, Чехії, Канади, США, Ізраїлю, Словаччини, Білорусі, Іспанії, Хорватії, Латвії, Литви та Бельгії. Серед них чимало визнаних майстрів, які вже пізнали смак успіху на найвищому рівні. Йдеться про призерів чемпіонатів світу та Європи...
Те, що турнір, організований Фондом «Спорт і діти», отримав такий високий авторитет у гімнастичних колах планети — результат тривалої і копіткої праці. За словами президента Федерації гімнастики України Стелли Захарової, учасники сплачують лише вартість квитків для приїзду до Києва. Рештою їх забезпечують господарі (проживання, транспорт, харчування тощо...).
Нестача коштів не дає змоги організаторам поборотися за надання київському турніру статусу «етап серії Гран-прі», бо це потребує внеску в розмірі 50 тисяч швейцарських франків... Крім того, має бути певний призовий фонд. Поки що його немає. Нагороджуватимуть найкращих ювелірними виробами. Щоправда, це лише тимчасові труднощі. Як заявила Стелла Георгіївна, буде докладено максимум зусиль, щоб уже в найближчому майбутньому здійснити задумане.
Попри те, що церемонії відкриття та закриття турніру пройдуть з участю зірок української естради та танцювальних колективів (їхні імена організатори до останньої миті хочуть зберегти в таємниці), а за місця на подіумі сперечатимуться відомі гімнасти, вхід на трибуни Палацу спорту буде вільний.
— Головне, щоб усе це міг побачити кожний бажаючий, хоч би до якого прошарку суспільства він належав, —стверджує пані Захарова.
Збірну України представлятимуть два склади. На жаль, не обійшлося без втрат. Ще відновлюється після травми лідер жіночої команди Аліна Козич. Як повідомив наставник наших дівчат Олександр Атамась, Аліна вже тренується. Процес адаптації після ушкодження проходить Ірина Яроцька. Але ми побачимо Дарину Згобу, Ірину Краснянську, Ольгу Щербатих.
Про нашу чоловічу команду розповів її наставник, авторитетний фахівець Анатолій Шемякін. Не виступатиме олімпійський чемпіон Афін у вправах на брусах харків’янин Валерій Гончаров. Він оновив свою програму і саме тепер відпрацьовує її елементи. Одне слово, Валерій Гончаров за спеціальним планом готується до майбутнього чемпіонату Європи, який відбудеться в Угорщині 2—5 червня. Український колектив представлятимуть Максим Буряк, Олександр Воробйов. Звісно, до початку змагань склад учасників може змінитися, але незначною мірою.
До речі, за результатами розіграшу Кубка Стелли Захарової буде сформовано збірну України, яка виступатиме на європейській першості в Угорщині.
Одного разу Стелла Захарова поділилася мрією побачити на своєму турнірі всіх чинних олімпійських чемпіонів. Здійснити її, певна річ, не так просто. Більшість спортсменів, які стали призерами Афінських ігор, нині отримали статус «ветеранів». Звичайно, вони могли б продемонструвати свої програми. Однак це були б швидше показові виступи. Тоді як мета організаторів Кубка — забезпечити глядачам спортивне видовище, сповнене безкомпромісної боротьби учасників майбутньої Олімпіади в Пекіні, чемпіонатів світу та Європи. Адже не таємниця, що склади збірних, які розігрували комплекти нагород у Греції, істотно зміняться перед пекінськими стартами.
Насамкінець пропонуємо розклад змагань «Кубка Стелли Захарової». 16 квітня (субота). 12.00—13.30 — командні змагання юнаків. 14.00—14.30 — нагородження. 15.30—17.00 — командні змагання дівчат (перша частина). 17.00—18.00 — церемонія відкриття. 18.45—20.15 — командні змагання дівчат (друга частина). 17 квітня (неділя). 15.15—19.40 — фінальні змагання в окремих видах багатоборства. 19.55—20.30 — церемонія закриття.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.