Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перебуваючи в Китаї, запропонував створити міжпарламентську асамблею між вищими законодавчими органами двох держав. Активізації взаємодії між парламентськими структурами на різних рівнях сприятиме підписання в Пекіні Угоди про співробітництво між апаратом ВР України та канцелярією Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП).

Володимир Литвин зустрівся з Головою Постійного комітету ВЗНП
У Банго, заступником голови ВЗНП і президентом Академії наук КНР Лу Юнсяном, Головою Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю Цзя Цінлінем. Головна тема зустрічей, які відбулися першого дня офіційного візиту української парламентської делегації до КНР, — поглиблення двосторонніх українсько-китайських відносин в усіх сферах і на всіх рівнях.
Голова ВР України впевнений, що активніші міжпарламентські взаємини значною мірою допоможуть прискоренню співробітництва у політичній, торгово-економічній, науково-технічній, гуманітарній та інших галузях. Загалом Володимир Литвин підтвердив: позиції двох держав з багатьох питань, що стосуються внутрішнього облаштування кожної країни і також в оцінках міжнародних процесів, збігаються або близькі. Це дає обом державам підставу серйозно замислитися над широкоформатним політичним договором на XXІ століття. Відповідну пропозицію української сторони розглядає китайське керівництво. Голова ВР вважає, що «у нас є всі підстави надати нашому партнерству з Китаєм статус особливого».
З цим погоджується і китайська сторона. Пекін вдячний Києву за постійну підтримку в питаннях територіальної цілісності та суверенітету Китаю. Україна послідовно і неухильно дотримується позиції щодо існування у світі єдиного Китаю, запевнив Володимир Литвин і привітав прагнення КНР розв’язувати тайванську проблему винятково мирним шляхом.
Складовими успіху китайського народу на шляху політичних і соціально-економічних перетворень, що відбуваються останніми роками в цій державі, є, на думку Володимира Литвина, стабільність, наступність, здатність до компромісу, а головне — злагоджена робота.

Ольга ТАНАСІЙЧУК, спеціально для «Голосу України».

Пекін.