Вибори до Верховної Ради у 2006 році на пропорційній основі дадуть більш об’єктивний результат. На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк під час зустрічі з делегацією депутатської групи Великих Національних Зборів Турецької Республіки з міжпарламентських зв’язків з Україною. До того ж, за його словами, парламентські вибори будуть «експериментальними» через зміну їх характеру (із змішаних на пропорційні).
«Планка довіри до парламенту у суспільстві значно піднялася після того, як парламент зайняв виважену і розумну позицію у президентських виборах, яка призвела до мирного розв’язання ситуації», — наголосив Перший заступник Голови ВР.
Відзначаючи високий рівень співробітництва парламентів, А. Мартинюк наголосив на важливій ролі міжнародної організації ПАЧЕС (Парламентська асамблея Чорноморського економічного співробітництва), до складу якої входять Україна та Туреччина. Аналізуючи політичний та економічний стан в Україні, він зупинився на проблемах кадрового забезпечення нової влади та фінансових зобов’язань соціального характеру. Зокрема, кадрові зміни торкнулися 15 тисяч держслужбовців, і на ці посади «дуже складно знайти одночасно фахівців відповідного високого рівня».
Щодо прийнятого нещодавно бюджету, А. Мартинюк відзначив дуже велику соціальну складову. «На 80% —це бюджет проїдання. Майже нічого не передбачено на розвиток», — сказав він.
Емін Більгіч, депутат від Спарти, спираючись на негативний досвід історичних подій в Туреччині, зазначив, що «послідовніші зміни є кращими для майбутнього України». Головним для нашої країни гість назвав стабільність і додав, що її зберігати набагато складніше, ніж виграти вибори.