Адміністративно-територіальну реформу необхідно проводити одномоментно, переконаний віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний. «Реформа — це гострий скальпель. Ним не потрібно наносити рани, треба робити один надріз, але точний. Якщо ж почнемо розтягувати процес — буде боляче». На цьому він наголосив під час «круглого столу» на тему: «Адміністративно-територіальна реформа: «за» і «проти».
Якщо вивчити історичний досвід поділу країни на волості, повіти та губернії, стає зрозумілим, що він базувався на соціальних параметрах. Тобто за який час можна було кіньми доїхати до адміністративного центру, зазначив віце-прем’єр-міністр. Цю норму братимуть за основу й у нашій реформі. Нині, за словами Р. Безсмертного, складається парадоксальна ситуація, коли цілі райони спустошують через неможливість дістатися адмінцентру.
У необхідності проведення реформи переконаний і голова Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко. Однак поспішати з нею не можна. «Давайте подивимося, яку бурю ми піднімаємо, і чи маємо на те ресурси. Якщо все нормально — проведемо усе відразу. А якщо ні, то робитимемо реформу у кілька етапів». На його переконання, першочергово необхідно прийняти закон про адміністративно-територіальний устрій, потім про самоврядну громаду і упорядкувати її. А для цього, як відомо, потрібні колосальні кошти. І лише потім приймати закон про самоврядний район і також упорядкувати його. Саме у такий спосіб, вважає він, можна послідовно розв’язати цю проблему.
Докладніше про перспективи проведення адміністративно-територіальної реформи читайте у наступних номерах.