Підозрюваного у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе генерала Олексія Пукача відтепер шукатимуть не тільки співробітники СБУ, а й органів внутрішніх справ. Генеральна прокуратура днями винесла постанову про розширення кола «мисливців» за біглим екс-начальником «наружки».
За повідомленням деяких ЗМІ, генерала шукають в Ізраїлі, де він, кажуть, мав знайомих. Втім, також розглядається версія про те, що Пукача вже немає в живих. Голова Комітету ВР з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією Володимир Стретович, маючи на увазі загадкову смерть Юрія Кравченка, не виключає: якщо вже зачищення відбулося, то наступним міг стати генерал Пукач. Отже, цілком можливо, що «наступний» справді перебуває в «зоні недосяжності» навіть для найспритніших спецслужб світу, і це дуже ускладнить вихід на замовників убивства журналіста.
Тим часом ГПУ уточнила долю ще одного «резонансного» підозрюваного: позавчора слідчий-«важняк» Генпрокуратури у присутності адвоката Андрія Федура пред’явив обвинувачення Борису Колесникову у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.189 ККУ, — вимагання передачі чужого майна чи права на майно службовою особою з використанням свого службового становища. За вчинення цього злочину санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.
Щоправда, зловживання службовим становищем інкримінують не лише голові Донецької облради, а й ... самому Генпрокуророві. Телеканал «КРТ» позавчора транслював документальний фільм «Гіркий хліб прокурора», підготовлений «Агентством журналістських розслідувань». У ньому йдеться про те, що і Святослав Піскун «ризикує конфіскацією майна», бо займався банальним здирництвом. Зокрема, його підлеглі тиснули на акціонерів ВАТ «Чернівецький хлібокомбінат» з вимогою продати акції особам, близьким до Генпрокурора. Як свідки обвинувачення у фільмі виступали колишні акціонери та експерт — народний депутат Григорій Омельченко.
Якщо глядачі могли насолоджуватися «гірким хлібом» спокійно, то співробітникам телеканалу довелося пережити аврал. Як стверджують співробітники «КРТ», під час трансляції «надійшов анонімний дзвінок з погрозою теракту. Невідомий погрожував підірвати передавач, що транслював сигнал «КРТ» в одному з міст України». Телекомпанія вважає невипадковим такий збіг у часі і розцінює це як тиск на свободу слова.
Голова прес-служби ГПУ В. Астапов, коментуючи оглядачеві «ГУ» SOS співробітників телеканалу, зізнався, що нічого не чув про їхній «телешедевр». Хоча «КРТ» у Генпрокуратурі знають як дітище попередника пана Піскуна — Геннадія Васильєва — і тому не дивуються появі «гіркого хліба». Втім, речник ГПУ порекомендував обуреним співробітникам звернутися до органів внутрішніх справ, як це і передбачено законодавством. Можливо, анонімного зловмисника буде легше розшукати, ніж зниклого в «тумані» генерала Пукача.
До речі, експерт Омельченко не пам’ятає про свою участь у фільмі. Проте переконаний, що в ГПУ «є достатньо матеріалів про зловживання її керівника, аби звільнити Святослав Піскуна з посади Генпрокурора».