Народний депутат Степан Гавриш захистив від чиновницького свавілля дитячий будинок сімейного типу великої родини Котлярів, яка мешкає в селі Хотімля Вовчанського району Харківської області.
15 років тому Сергій Іванович та Ірина Євгенівна залишили роботу в інституті і, маючи шестеро рідних дітей, створили будинок. Він став теплою домівкою ще для десятьох маленьких сиріт. Однак минулий рік, до речі, проголошений Роком сім’ї, став для дружної родини Котлярів часом випробувань.
«Органи опіки та піклування, а також служба у справах сім’ї та молоді Київського райвиконкому Харкова відразу ж піднесли сюрприз — відсторонилися від допомоги. І сталося це саме тоді, коли дехто з вихованців, досягши повноліття, сподівався, що держава забезпечить їхні законні права. «Добрі» чиновники швидко знайшли просте рішення: позбутися будинку. І визнали нашу роботу незадовільною. І одразу — нескінченні перевірки, безпідставні претензії і звинувачення. Допоможіть!», — апелювало подружжя у всі інстанції в той час, коли на прохання громади Вовчанського району оформлювали в родину ще трьох сестричок. По допомогу до керівників міста й області звертався і народний депутат.
Після звернення опікунської ради до прокуратури в будинку Котлярів провели комплексну перевірку. Десятки педагогів, працівників ОДА, сусідів, працівників фонду «Берег надії», який очолює Степан Гавриш, щиро підтверджували порядність Котлярів.
Конфлікт поки що владнали. Народний депутат зі своїм фондом надає юридичну підтримку й налаштований у разі потреби відстоювати права сім’ї в суді. Проте де гарантія, що подібну «турботу» благодійних служб не відчують на собі інші багатодітні родини? З огляду на це Степан Гавриш підготував законопроект, який має на меті істотне поліпшення соціального захисту дітей-сиріт. До речі, серед експертів документа і подружжя Котлярів.
— Законопроектом «Про дитячий будинок сімейного типу» вперше за часи незалежності визначається пріоритетність сімейної форми виховання сиріт. Якщо документ ухвалять, це наблизить нас до міжнародних стандартів у сфері охорони дитинства, — зазначив парламентарій. — Держава має визнати і поважати вагомий внесок батьків-вихователів у благородну справу, вони віддають свої серця дітям, не поділяючи їх на своїх і чужих.

Вл. інф.