Незабаром Україна може ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду. Відповідний законопроект уже зареєстровано у Верховній Раді. Співавторами його стали 199 парламентаріїв. Про це під час брифінгу повідомив народний депутат Юрій Дерев’янко.

Зокрема, проектом пропонується доповнити статтю 124 Конституції України частиною шостою такого змісту: «Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, передбачених Римським статутом Міжнародного кримінального суду».

Такі зміни до Основного Закону, за його словами, дадуть змогу залучати міжнародне співтовариство до розслідування злочинів, спричинених діями та бездіяльністю найвищих посадових осіб держави, та інших резонансних справ.

На думку Ю. Дерев’янка, сьогодні Римський статут Міжнародного кримінального суду насамперед потребує ратифікації Україною через велику кількість жертв, що сталася внаслідок виконання злочинних наказів посадових осіб держави.

Нагадаємо, згідно із чинним законодавством, відповідно до частини першої статті 124 Конституції, правосуддя в Україні здійснюється виключно Конституційним Судом та судами загальної юрисдикції.