У «ГУ» за 6 квітня було вміщено матеріал «Весна страждань і героїзму...», в якому розповідалося про надзвичайну ситуацію з підготовкою до весняно-польових робіт на Сумщині. З часу публікації минув тиждень, проте тривога в селянських душах не зменшується, а навпаки — щодня зростає. Так, згідно з оперативною інформацією, оприлюдненою керівниками агропромислового комплексу області, ситуація стає дедалі критичнішою.
Справжню паніку викликає стан справ майже в 60 господарствах області. Тут немає ні насіння, ні пального, ні мінеральних добрив, а тим паче коштів, необхідних для придбання матеріально-технічних ресурсів.
Ці господарства-банкрути зафарбовані на агротехнічній карті Сумщини в зелений колір, який став для них кольором тривоги і відчаю. Водночас ще майже 200 фірм—«друзів» по нещастю вишикувалися біля банків за кредитами. Та чи діждуться? Адже вони також бідні, мов церковні миші. Тож одна надія на державу. Якщо й вона кине збанкрутілих не з власної вини годувальників напризволяще, вони змушені будуть самотужки впрягатися в плуги та борони...