Інформація про забезпечення аграріїв кредитами під задекларовані урядом 17 відсотків — міф?

Принаймні таке запитання постає після засідання Комітету ВР з питань аграрної політики і земельних відносин.

Перший заступник голови парламентського комітету Василь Калінчук надав інформацію, що у Великомихайлівському районі Одещини, де ранні зернові посіяли повністю, за потреби 9 мільйонів гривень кредитних ресурсів оформлено 4 мільйони. До того ж процентна ставка далека від задекларованих урядом 17 відсотків. Основна ставка за кредит, справді, 17 відсотків, але додатково селянам доводиться сплачувати 6 відсотків страховки, 7 — комісійних. Тобто всього — 30 відсотків. З передбачених для регіону 680 тонн дизпалива за ціною 2400 гривень за тонну одержано лише 67 тонн. Добрива є — немає коштів, щоб їх купити.
У Любашівському районі області, зазначив В. Калінчук, кредити для селян також надто дороге задоволення. «Імексбанк» дає під 26 відсотків, «ВАбанк» — під 23. Лише одне господарство одержало в «Промінвестбанку» 400 тисяч гривень під 17 відсотків річних. Дизпалива за потреби 1360 тонн у господарствах є 530 тонн. Здешевленого, по 2400 гривень за тонну, район отримав 60 тонн за ліміту на березень 168 тонн.
У Роздільнянському районі дизпалива лише 23 відсотки до потреби. Вартість палива становить 2520 гривень за тонну, що не відповідає цінам, задекларованим урядом. Узгоджено 4,7 мільйона гривень кредитів, отримано — 2,8 мільйона. Кредитні ставки — від 18 до 22 відсотків. Окремі банки змушують аграріїв підписувати додаткові угоди на 5—7 відсотків за обслуговування кредитної лінії.
В Іванківському районі добрив достатньо. А дизпалива поставлено за пільговими цінами лише 50 тонн з 1400. Кредити надаються під 23 відсотки. До того ж аграрії тут потерпають від перекупників м’яса. За словами народного депутата, приїжджають посередники і представники переробних підприємств, кажуть: «Юлія Володимирівна пообіцяла, що закупівельні ціни за кілограм свинини — 7 гривень». Треба, мовляв, угоду, за якою мали намір брати по 9 гривень за кілограм, переукласти. А це — мінус 200 гривень на стокілограмовому кабанчику, якого так важко відгодувати.