«Незрозумілими» цінами на продукцію рільництва у людей відбили бажання працювати — такий висновок зробив голова Житомирської облдержадміністрації Павло Жебрівський після нарад з аграрниками.
Значну кількість торішнього зерна досі не вдалося продати, і на грошовитих покупців багато хто вже не сподівається. Частина керівників, розгубившись, ніяк не може визначитися, що сіяти, вичікуючи, доки держава повідомить, скільки платитимуть за вирощене. Проблем з кредитами для селян немає. Але так само нема і черг до банків: якщо раніше фінансові установи неохоче давали гроші, то цього року самі господарства не поспішають брати позички.
Тож для нової влади весняно-польові роботи стануть першим іспитом. Хоч на селі тепер приватні власники, які мали б хазяйнувати самостійно, ситуацію в багатьох сільгосппідприємствах доводиться тримати під постійним контролем. Бо подекуди керівники господарств не мають ні фахової підготовки, ні досвіду. Вони не бачать стратегії розвитку, не усвідомлюють, що те ж зерно дасть значно більшу віддачу, якщо його не продавати за низькими цінами, а «пропустити» через тваринництво. А за кожною помилкою — долі рядових трудівників.