«Мені не треба слави, я за три скликання набачився такого, що з мене досить». Якої слави і за що, Микола Трохимович не уточнив, хоча, на думку більшості депутатів, підстав для приміряння лаврового вінка чернівецький міський голова не має. Та, сказавши це, Микола Федорук про всяк випадок залишив за собою право забрати свої слова назад, мовляв, він визначатиметься зі своїм політичним майбутнім до літа.

Окрім того, заявив, що назавжди залишиться в Чернівцях, не балотуватиметься до Верховної Ради і не піде у міністри. Це депутати розцінили як втрату покровителів у Києві. До Верховної Ради його ніхто не обере і міністром не поставить. Отож до літа міський голова має останній шанс на кілька місяців залишитися в політиці, розпочавши свою виборчу кампанію на четвертий термін. До речі, його сподвижники з колишніх комсомольців у ратуші дотепер свято вірять, що кращого претендента на керівника міста не існує у природі.
Якщо говорити про тих, хто може скласти конкуренцію Миколі Федоруку у разі його походу на четвертий термін, то це можуть бути відомі і зовсім несподівані особи. Про свої наміри посісти крісло чернівецького міського голови вже відверто висловився голова фракції «Наша Україна» Валерій Чинуш, чим кинув свого колишнього приятеля Федорука в холодний піт. Ще бачить себе у президії ратуші депутат міськради, а нині функціонер виконавчої влади, член «помаранчевої» команди в будинку з левами Володимир Вакарюк. Про всяк випадок вступив до фракції «Наша Україна» і директор Калинівського ринку Іван Ринжук, який уже показав себе добрим господарником, але дотепер був залежний у кар’єрних амбіціях від міського голови. Схоже, не проти цієї посади, звичайно, з відома пана Федорука, і його найближчий соратник і заступник Микола Попадюк, але знову-таки за умови благословення. Якщо бути відвертим, подібні плани виношує майже третина депутатської зали міськради. А тому під завісу перегонів, коли претенденти підуть у бійку, спливуть і треті особи, у тому числі й ті, що стосунку до міськради не мають.
Нещодавно Микола Федорук в одній із телепередач на місцевому телеканалі заявив, що вже подав до податкової декларацію про доходи за 2004 рік, які становлять трохи більш як 30 тисяч гривень. Окрім того, міський голова заявив, що мешкає у звичайній квартирі, а всі розмови про вілли в Чернівцях, Луцьку, звідки він родом, та пентхауз у Москві — не більш ніж вигадки. Свого автомобіля пан Федорук, котрий користується службовим 600-м «Мерседесом», також уже не має. Старенького «Москвича», на якому демонстративно виїжджав перед очі громади, він наразі продав. Постає запитання: якщо головувати розбитими чернівецькими дорогами настільки важко, чому так багато претендентів на посаду, біля якої заробиш хіба що на старенький «Москвич»?
Що стосується партії чернівчан, яку вигадав Микола Федорук, то люди хотіли б нарешті побачити в місті господаря. Пишні промови за геть розбитих доріг, розвалу комунального господарства та багаторічної відсутності гарячої води в помешканнях міську громаду вже не вражають. Після помаранчевої революції жорсткими стали і колись шовкові депутати міськради, котрі вміло добиралися із залежних, а тому слухняних, учителів та лікарів.
Остання сесія засвідчила, що містечкова диктатура кабінетного розливу в ратуші завершується. Депутати починають на повний голос висловлювати відверті речі. Так, на сесії прозвучало невдоволення тим, що міський голова одноосібно експлуатує напівприватний телеканал ТРК «Чернівці», нав’язуючи телеглядачам заготовлені осанні передачі на кшталт «Трьох запитань мерові». Депутати заявили, що теж мають право на три запитання, до того ж не менше, ніж Микола Трохимович. Тому дуже може бути, що незабаром телеглядачі бачитимуть передачі «Три запитання депутатові Чинушу, Ринжуку чи Зеліскові». Окрім того, на сесії нашоукраїнці мали конфлікт з міським головою після його відмови передати земельні ділянки чернівчанам, котрі придбали нерухомість у місті, що стало викликом. Адже, за багаторічною практикою, земельні питання ретельно готуються і курируються особисто міським головою. Йшлося про ділянку землі на вулиці Чапаєва, котру хоче узаконити підприємство «Провіденс», та землю під колишнім підрозділом батальйону МНС на вулиці Буковинській, майно якого придбала фірма «Родничок». Суперечка виникла небувала, дійшло до взаємних звинувачень, проте керівнику міста не вдалося, як у минулі часи, приборкати інтригу. Річ у тім, що фракція «Наша Україна» в міській раді після вступу до неї директора комунального ринку Івана Ринжука тепер налічує 31 депутата із 60. Окрім того, нашоукраїнці мають союзників із фракції «Батьківщина» в кількості 6 осіб. Отож влада міського голови, який залишився з депутатами із числа відверто своїх та з есдеками, котрі часто мають свою думку, зазнала обрізання. А тому питання передачі земельних ділянок представникам буковинського бізнесу було вирішено майже на 100 відсотків позитивно.
Як виходитиме із непростої ситуації батько міста Чернівці, неясно. Політичні шанси у нього ще залишаються, адже обласною організацією партії «Батьківщина» керує його добрий приятель, готовий надати політичний притулок міському голові. А як він збирається виправляти господарські прорахунки, якщо збирається, передбачити важче. Принаймні за умов практично зруйнованих центральних доріг Чернівців, Федорук не спромігся повідомити громаді нічого іншого, як те, що цього року грошей на ремонт доріг буде ще менше. Чернівчан, котрі добре знають економічний потенціал і фінансові можливості одного з найбільших ринків регіону — «Калинівського», така заява, без сумніву, дратує. Тим паче що цей комунальний ринок — не єдине успішне підприємство міста.