Уряд підбиває перші підсумки своєї роботи

Про це йшлося під час традиційної зустрічі Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та членів уряду з представниками центральних і регіональних засобів масової інформації. Юлія Тимошенко зупинилася на 10 рішеннях уряду, які вже привели до істотного підвищення добробуту населення.
Зокрема, починаючи з квітня розмір мінімальної пенсії становить 332 грн., а крім того, протягом квітня, травня та червня пенсіонери отримають у середньому по 40 грн. перерахунку за перші три місяці року. За два місяці 2005 року середня пенсія зросла з 316 до 383 грн.

З 1 квітня мінімальні зарплати в бюджетній сфері вже збільшено на 10,7 відсотка, а загалом протягом 2005 року вони зростуть на 57 відсотків.
У першому кварталі 2005 року доходи населення зросли на 41,8 відсотка порівняно з аналогічним періодом 2004 року. До того ж у першому кварталі до вже зміненого бюджету надійшло доходів на 1 млрд. 443 млн. грн. більше, ніж планувалося.
Тільки завдяки програмі «Контрабанда-стоп» у березні Державна митна служба перевиконала план збору платежів на 42 відсотки, Державна податкова адміністрація виконала планові березневі показники на 122 відсотки. Внаслідок цих дій доходи держбюджету в першому кварталі ц. р. на 62 відсотки більші, ніж за аналогічний минулорічний період.
Ю. Тимошенко повідомила, що 9 квітня уряд ухвалив постанову, якою обмежив оптову та роздрібну торговельні надбавки на нафтопродукти до 15 відсотків. «Якщо на якійсь заправці ціна буде вищою, то різницю буде перереховано до держбюджету», — зазначила вона і додала, що не допустить, щоб власники нафтопереробних заводів, зібравшись в один монопольний картель та домовившись між собою, мали надприбутки за рахунок громадян України та аграрно-промислового комплексу.
Також уряд обіцяє стабілізувати ціни на м’ясо, що на сьогодні є головним інфляційним чинником. Ю. Тимошенко повідомила, що така ситуація виникла у зв’язку з різким обмеженням контрабанди та нездатністю вітчизняного виробника повністю наповнити м’ясний ринок. Ухвалено рішення про виділення Держкомітетові з державного матеріального резерву 500 млн. грн., які буде спрямовано на закупівлю м’яса. Глава уряду повідомила про досягнення домовленості з агропромисловим комплексом і стосовно мита на м’ясо — воно буде таким, щоб захищався вітчизняний виробник. Міністр агропромислового комплексу Олександр Баранівський повідомив про позитивні тенденції: поголів’я великої рогатої худоби у першому кварталі збільшилось на 564 тисячі голів. О. Баранівський також повідомив про плани уряду компенсувати приватним виробникам м’яса близько 1 гривні 30 коп. за кілограм, якщо вага худоби буде вищою 400 кг.
«Головний герой першого кварталу» (як його представила Ю. Тимошенко) міністр фінансів Віктор Пинзеник повідомив, що додаткові грошові доходи населення (протягом 2005 року — 25 млрд. грн.) дуже рівномірно розподілені в часі, тому не мають призвести до надмірного зростання інфляції. Крім того, за його словами, у 2005 році до 42 відсотків збільшиться частка громадян, котрі матимуть доходи, вищі від прожиткового мінімуму, тоді як на початок цього року таких громадян було трохи більше 11 відсоктів.