Питання українсько-китайської співпраці, насамперед взаємодії на парламентському рівні обговорюють цього тижня в Пекіні. Делегація Верховної Ради України на чолі з її Головою Володимиром Литвином прибула до китайської столиці пізно ввечері в неділю. Програмою першого дня п’ятиденного офіційного візиту передбачені переговори Володимира Литвина з його китайським колегою, Головою Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників У Банго. А також зустріч з його заступником, президентом Академії наук КНР Лу Юнсяном, з Головою Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю Цзя Цінлінем, підписання Угоди про співробітництво між апаратом Верховної Ради України та канцелярією ВЗНП.

За 15 років існування дипломатичних відносин між Україною і Китайською Народною Республікою зв’язки між вищими законодавчими органами двох країн розвивалися досить динамічно. Відбувався постійний обмін візитами делегацій Верховної Ради і Всекитайських Зборів народних представників (ВЗНП) всіх рівнів, активний обмін досвідом законотворчої діяльності, організовувалися слухання Комітету ВР у закордонних справах, на якому були розроблені рекомендації Кабінету Міністрів, міністерствам і відомствам України з питань подальшого розвитку українcько-китайського співробітництва.
Після певного спаду з об’єктивних причин (епідемія атипової пневмонії в КНР у 2003 році та складна політична ситуація в Україні у 2004 році) темпів співробітництва між парламентами України і КНР з початку цього року вже відбулося кілька контактів. Зокрема, у січні Голова Верховної Ради України В. Литвин зустрівся зі спеціальним посланником Голови КНР Ху Цзіньтао, заступником голови ПК ВЗНП Лу Юнсяном під час його візиту до Києва. А у березні Пекін відвідав голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України Геннадій Удовенко, який провів переговори із заступником голови Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників Ісмаїлом Аматом.
У 1995 р. в Верховній Раді України, а в 1996 році у ВЗНП вперше з’явилися групи народних депутатів з двосторонніх міжпарламентських зв’язків. Діюча з 2002 року в Верховній Раді, ця група є однією з найбільших за чисельністю груп (71 представник різних фракцій) з міжпарламентських зв’язків з Китаєм. У ВЗНП нинішнього скликання сформовано парламентську групу дружби “КНР — Україна” — у її складі поки що сім депутатів.

Ольга ТАНАСІЙЧУК, спеціально для “Голосу України”.

Пекін.