Керівники Костопільської районної організації Вcеукраїнського об`єднання «Батьківщина» направили звернення голові партії, Прем`єр-міністрові України Юлії Тимошенко. З запитання про причини такого кроку я розпочала розмову з головою Костопільської районної організації цієї партії Віктором ТАЛАЩУКОМ.

— До цього нас спонукала велика кількість скарг як від окремих людей, так і від цілих колективів на методи нової влади, яку представляє в районі голова Костопільської райдержадміністрації, керівник районної парторганізації УНП Ярослав Білик, — розповідає В. Талащук. — Він проявляє агресивність до людей, розмову з ними будує на підозрах та нагнітанні психозу, як це було, скажімо, в колективі лікарні у селі Деражне. Коли одна з медсестер спитала в голови РДА, чому йде політична розправа над колективом, той поцікавився, чи вона, часом, не є «агітатором, членом дільничної комісії чи членом бандитської партії «Батьківщина»?» Я. Білик пообіцяв перед деражненцями знищити в районі партійну організацію. Звичайно ж, таких публічних образ ми вже стерпіти не змогли і все це описали у зверненні до Юлії Тимошенко.
— А може, ви образилися, що представникам вашої партії не знайшлося місця в новій районній владі?
— Ми, зрештою, ні на що й не претендували, бо не уявляли співпрацю з Ярославом Біликом, проти призначення якого протестувала частина населення району. Тим часом у новій владі знаходяться посади для представників старої влади, які скомпрометували себе фальсифікаціями, зловживаннями, а також для тих, хто має кримінальне минуле.
А по діях і поведінці нового керівника району Я. Білика, політичних переслідуваннях, які він чинить, люди судять про нову владу. Скажімо, негативно сприймається населенням факт незаконного придбання «Костопількомуненергією» дорогої іномарки для нового голови РДА, хоча під час представлення Я. Білика голова Рівненської ОДА Василь Червоній твердо пообіцяв людям, що на цьому авто ніхто з райдержадміністрації не їздитиме.
— Я чула, що невдоволення методами керівництва нового голови РДА і райпарторганізації УНП Ярослава Білика стає причиною того, що найкращі представники УНП залишають її ряди. Наскільки це відповідає дійсності?
— Саме не з ідеологічних міркувань, а через невдоволення методами керівництва Білика, які часто не збігаються з діями, задекларованими Віктором Ющенком, вийшли з УНП і вступили до «Батьківщини» такі чудові патріотично налаштовані чоловіки, як Володимир Корева (його дід був репресований сталінською владою), Олександр Вірчик, Михайло Вірчик та Олександр Крока. Вони були активними агітаторами за Віктора Ющенка під час виборчої кампанії в селах Костопільського району, у складі спецзагону «Відсіч» у дні помаранчевої революції захищали в Києві офіс В. Ющенка. Це, повірте, справжні патріоти, чесні, порядні люди. І я радий, що вони поповнили ряди нашої партії. Тим часом для УНП вихід з її лав кращих з кращих мав би, на мою думку, стати тривожним сигналом.
— Мабуть, не тільки вони прийшли в «Батьківщину»?
— Після виборів наша районна парторганізація збільшилася більш ніж на сто чоловік, що свідчить про зростання її авторитету, причому в партію приймаємо лише за рекомендаціями. Загалом же в Костопільському районі понад 600 членів нашої партії. Це вчителі, лікарі, творча інтелігенція, частково — підприємці. Наша районна парторганізація підтримує матеріально видання творів місцевих авторів, займається благодійною діяльністю тощо. Відчуваємо, що довіра людей до «Батьківщини» зростає, тому вони йдуть до нас зі своїми проблемами. Тож нас не змогла залишити байдужими велика кількість скарг на дії голови Костопільської РДА Ярослава Білика, на що ми звернули увагу Юлії Тимошенко. Адже нам не байдуже, чи довірятимуть люди новій владі. Бо стільки сил затрачено на перемогу.

Розмовляла Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.