Перше засідання загальноукраїнського круглого столу національної єдності, ініційоване в.о. Президента України, Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим та Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, започаткувало дискусію щодо шляхів виходу із політичної кризи та силового протистояння шляхом перемовин. Посадити за круглий стіл усі сторони конфлікту ще не вдалося, однак під час зібрання і від політиків та представників влади, і від регіональної еліти та відомих авторитетних людей пролунало чимало слушних пропозицій.

Бажаючих виступити було багато, тому головуючий перший Президент України Леонід Кравчук надав кожному по три хвилини.

Найважчою проблемою багато промовців визнали зовнішнє втручання у внутрішні справи України. Якби не воно — то, швидше за все, навіть такі різні регіони країни вже давно порозумілися б. Із цього і розпочав своє вступне слово Олександр Турчинов, заявивши, що «кроки до стабілізації країни були б більш упевнені та чіткі, якби не цинічна агресія Російської Федерації». Влада вкотре заявила про свою готовність до діалогу та почути всіх, проводити кардинальні зміни в системі управління, посилити роль регіональних владних структур, місцевого самоврядування, надати більше самостійності регіонам. Однак влада не вестиме перемовини з тими, хто прагне війни зі зброєю в руках, хто захоплює приміщення, бере в полон людей. Не раз і головуючий круглого столу, перший Президент України Леонід Кравчук, коли, лунали доречні пропозиції, скажімо, письменник Борис Олійник запропонував оголосити день тиші, а голова Донецької ОДА Сергій Тарута — провести наступний круглий стіл у Донецьку, пообіцявши гарантувати безпеку його учасників, — лише розводив руками: якби ж то ще Путіна переконати зупинитися.

Другий Президент України Леонід Кучма визнав, що такого складного часу наша держава не переживала за всю свою історію. Він згадав свої слова, сказані на 10-річчя Незалежності, що Україна відбулася як незалежна держава, що сьогодні вже не можна так стверджувати. «Головне нині — як зберегти мир і цілісність України», — наголосив Кучма.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав одним із головних завдань уряду — насамперед забезпечити безпеку людей, і не тільки через реформу правоохоронної системи, а й через спілкування і діалог: щоб Київ почув Донецьк, Донецьк почув Львів, і щоб уся країна почула одне одного. Механізмами для досягнення цього він вбачає зміни до Конституції, які повинні децентралізувати і збалансувати владу між Києвом і регіонами, проведення чесних та прозорих президентських виборів. Яценюк запропонував задіяти весь склад Кабміну в роботі круглих столів, які відбудуться у різних регіонах. А також ухвалити додаткові домовленості на міжнародному рівні в чотиристоронньому форматі: Україна—ЄС—США—Росія.

Спеціальний представник ОБСЄ Вольфганд Ішенгер повідомив, що канцлер ФРН Ангела Меркель підтримала ідею проведення низки круглих столів в Україні, щоб подолати ескалацію конфлікту та досягнути стабільності. Однак водночас він наголосив, що вихід із кризи маємо знайти ми самі. «Це ваша країна, і цей процес має бути проведений самою Україною», — сказав В. Ішенгер.

Своє слово в пошуках подолання складної ситуації має сказати і Церква, переконані очільники релігійних конфесій. Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет відзначив, що Церква підтримує мирний шлях для розв’язання складних питань — через внесення змін до Конституції та через діалог. «Але діалог можна проводити тільки в умовах безпеки, — сказав Філарет. — Іноземні військові сили повинні покинути Україну. Ми не підемо на такий діалог, який вигідний агресору».

На круглому столі були присутні багато політиків — народні депутати, кандидати у Президенти, представники місцевого самоврядування. Микола Рудьковський спрогнозував, що пік протистояння відбудеться між першим і другим туром президентських виборів і закликав парламент прийняти рішення про проведення президентських виборів в один тур, що зекономить кошти і збереже десятки життів. А також провести загальноукраїнський референдум щодо унітарного чи федеративного устрою країни, статусу російської мови. Депутат підготував відповідний законопроект.

Керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, котрий представляє в парламенті Луганщину, вважає: «Треба дати людям на Сході гарантії розв’язання їхніх проблем, щоб вони почувалися в державі не сторонніми елементами, а громадянами. Людей також турбують питання історичної правди. Передусім треба зупинити військові дії і нацьковування одних громадян на інших. Дати гарантії, що спірні питання вирішуватимуть лише за столом переговорів».

Лідер партії «Батьківщина», кандидат у Президенти Юлія Тимошенко запропонувала звернутися до країн-гарантів, учасників Женевських домовленостей. На її погляд, єдиний шлях, як зупинити агресію Росії, — це потужна політика ключових лідерів світу. «Ми не можемо зупинити агресію в двосторонніх переговорах із Путіним, — вважає Тимошенко. — Україна мусить запитати у всіх учасників Женевських домовленості, як вони працюють щодо санкцій, а якщо вони не працюють, щоб світ відпрацював інший шлях. Сьогодні є загроза не лише для України, а й для всього світу, є загроза третьої світової війни». Тимошенко також запропонувала наступний круглий стіл провести в Донецьку.

Міський голова Донецька Олександр Лук’ян-ченко запевнив, що органи місцевого самоврядування на Донбасі забезпечують життєдіяльність міст. Він висловив подив, чому досі немає «дорожньої карти» виконання Женевських домовленостей, і запропонував сформувати групу за участю депутатів, силових структур та представників 

ОБСЄ, яка приїде до Донецька і розпочне діалог. «Потрібно шукати вихід в Україні, а не перекладати відповідальність на Росію», — наголосив Лук’янченко.

«Винних треба шукати всередині країни», — заявив і голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Євген Геллєр. Його пропозиція: до першого туру президентських виборів прийняти хоча б у першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації влади.

На це Л. Кравчук відповів: «Якби нам не заважала Росія, то ми б дуже швидко розв’язали свої проблеми, як у 1991-му, 1994-му, у 1996-му та інших роках». Перший Президент запропонував виробити на першому етапі роботи круглого столу хоч якийсь конкретний документ, якому могли б повірити мешканці Сходу, щоб приїхати з ним на наступний круглий стіл. Можливо, взявши за основу проект такого документа, який розробив Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Володимир Литвин.

Закликав «розмовляти з людьми» і нині позафракційний депутат, кандидат у Президенти Сергій Тігіпко. «Ми сьогодні просто не розуміємо, що хоче Схід, — сказав він. — Потрібно там розмовляти з людьми. Скласти певний пакет пропозицій для Сходу і поїхати з ним до людей. Там можуть бути всі питання, які турбують людей, і треба продовжити міжнародні зусилля. Потрібна «Женева-2» та інші міжнародні конференції, можливо, в Берліні.

Віце-прем’єр Володимир Гройсман запропонував у такому документі визначити декілька питань, які потребують відповідей: насамперед децентралізація та передання більшої кількості повноважень і фінансів вниз, із центру в регіони.

Голова Донецької ОДА Сергій Тарута наголосив, що Донбас у своїй більшості — за єдину Україну, але проти нинішньої київської влади. «Донбас є Україною і його не здали», — сказав Тарута. За його оцінкою, на це наклалося багато чинників, що накопичилися за всі попередні роки, передусім фінансово-економічні проблеми. Він запропонував прийняти «пакт толерантності» між усіма політиками та представниками громадянського суспільства. На його погляд, зможе заспокоїти людей на Донбасі, якщо приберуть Майдан у Києві. Голова Донецької ОДА пообіцяв забезпечити безпеку для учасників круглого столу на Донбасі.

Під час круглого столу український підприємець, власник компанії СКМ Рінат Ахметов, який не був присутній на зібранні, через свою прес-службу розповсюдив відеозаяву, в якій висловив власне бачення ситуації та сценарії. Ахметов заявив, що самопроголошену «Донецьку народну республіку» ніхто в світі не визнає, а її приєднання до Російської Федерації не потрібне ні Росії, ні Донбасу. «Від цього не виграють ні Росія, ні Донбас. Ми потрапимо під величезні санкції, і точно так само ми не зможемо ні продавати, ні виробляти свою продукцію. Це означає економічний спад, безробіття і бідність», — підкреслив Ахметов. Він вважає, що єдиний правильний шлях — зміни в Конституції, децентралізація влади.

Наступне засідання круглого столу вирішено провести в Донецьку, запросивши до дискусії авторитетних людей Сходу України, орієнтовно в суботу або не пізніше понеділка. Хоча його учасники і побоюються за власну безпеку. «Щоб ми не приїхали на круглий стіл, а поїхали без половини учасників», — пожартував Л. Кравчук. Чи сядуть за один стіл перемовин і представники сепаратистів, самопроголошених «народних республік» — наразі це питання залишається відкритим.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

 

«Започаткування національного діалогу є дуже важливим, тому що на нас лежить відповідальність за долю 45-мільйонної держави, яка перебуває в центрі Європи».

ДОСЛІВНО

Голова Донецької ОДА Сергій ТАРУТА:

 

«Донбас почули. Важливо, щоб Донбас почув. Донбас дуже складно сприймає політиків, київську владу, є проблеми дезінформації».

Під час  першого засідання загальноукраїнського круглого столу національної єдності.

Фото  Анастасії СИРОТКІНОЇ.